ALLES OVER WANDELEN
× Wandeltraining.nl Homepage Tools Wandeltraining Wandelschema's Wandelblessures Hartslagmeter Wandeltochten Sportvoeding Ideale gewicht Wandelen Tips Boeken Site


Wandelschoenen

Om met veel plezier zonder voetproblemen en andere wandelblessures te kunnen wandelen zijn geschikte wandelschoenen nodig. De geschiktheid is niet alleen afhankelijk van het type voet, loopstijl en gewicht van de wandelaar, maar is ook afhankelijk van het gebied waarin gewandeld gaat worden. Voor een wandeling in de bergen zijn andere wandelschoenen nodig dan in een licht golvend terrein. Bij ruwe of gladde ondergronden zal de zool voldoende profiel moeten bezitten.

Nordic Walking schoenen

Voor informatie over dit type schoen: Nordic Walking schoenen.

Schoenmaat bepalen

Ten eerste: ga niet in de ochtend schoenen kopen, omdat je voeten in de loop van de dag geleidelijk uitzetten. Pas je wandelschoenen met de Wandelsokken die je gaat dragen tijdens je wandelingen. Een schoen mag niet te groot zijn (glijden van de voeten) maar ook niet te krap (knellende voeten). Voor je grote teen moet zeker 1 cm ruimte overblijven. Deze ruimte kan je het beste bepalen door de binnenzool uit de schoen te nemen en er op te gaan staan. Bij het bepalen van je schoenmaat let je er ook op dat de hielkap voldoende steun geeft. Ook is het belangrijk dat je geen drukpunten voelt. Deze drukpunten zijn vooral te vinden bij de kleine teen, aan beide zijden van de voorvoet ter hoogte van de bal, op de wreef en op de hiel. Deze knelpunten kunnen gedeeltelijk worden opgelost door een andere Binnenzool, het is echter beter een andere schoen te nemen.

Soorten wandelschoenen

Wandelschoenen zijn onderverdeeld in vier categorieŽn: van A (gewone soepele wandelschoen) tot D (schoen voor in het hooggebergte). Bij sommige Wandelschoen merken zijn ook tussensoorten verkrijgbaar, zoals A/B en B/C.

A Soepele lage of halfhoge wandelschoen

Deze schoenen zijn geschikt voor wandelingen op goed begaanbare bospaden en in licht golvend terrein. Omdat dit type schoen licht en soepel is zijn ze prima geschikt voor dagwandelingen in Nederland.

B Trekkingschoenen

Dit type wandelschoen zal je het vaakst aantreffen in de buitensportwinkel. Ze zijn dikwijls even soepel als het vorige type, maar zijn een stuk steviger en geven dus meer steun. Deze schoenen kan je prima gebruiken in ruwe gebieden en bergachtig terrein. Veel van deze schoenen zijn waterdicht doordat ze gebruik maken van een Gore-Tex laag.

A: Lowa Pinto Lo

A: Lowa Pinto Lo

B: Meindl Tibet

B: Meindl Tibet

C Zware trekkingschoenen

Wanneer je in het hooggebergte wilt gaan wandelen is zal je over het algemeen dit type wandelschoen nodig hebben. Deze schoen heeft een stijvere en ruwere zool. Ook geeft het de enkels meer steun. Met deze schoenen kan je pittige wandeltochten maken in de bergen met een zware Rugzak door rotsachtig en ruig terrein.

D Alpine schoenen

Dit type schoen wordt gebruikt bij kortere wandelingen door het hooggebergte waarbij ook geklommen wordt. De zool is zeer stijf waardoor dit type schoen niet geschikt is voor langere wandelingen. Deze schoenen hebben vaak een stevige plaat in de zool voor het monteren van stijgijzers. Deze schoen wordt vooral gebruikt door bergbeklimmers.

C: Meindl Perfekt

C: Meindl Perfekt

D: Lowa Cervo

D: Lowa Cervo

Wandelsokken

Door het dragen van speciale wandelsokken (goede merken zijn Falke en X-Socks) wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. Vaak zijn wandelsokken verkrijgbaar in verschillende diktes: in de wintermaanden gebruik je de wat dikkere exemplaren om de warmte beter vast te houden. De duurdere sokken zijn hiel- en teenbeschermd en zijn voorzien van een links en rechts merkteken. Voor meer informatie: Wandelsokken.

Inlopen wandelschoenen

Wandelschoenen zal je altijd moeten inlopen. Doe het daarom de eerste wandelingen rustig aan. Je kunt ook thuis je voeten gedeeltelijk laten wenen aan je nieuwe schoenen.

Wandelschoenen kopen

Bepaal eerst voor welk gebied je de schoenen gaat gebruiken. Voor een wandeling in de bergen zijn andere wandelschoenen nodig dan in een licht golvend terrein. Bij ruwe of gladde ondergronden zal de zool voldoende profiel moeten bezitten. Hierbij elke tips (in willekeurige volgorde).

 • Neem je oude wandelschoenen mee. Aan de hand van slijtage van de zool en de vorm van de schoen (scheefstand) kan de verkoper je looppatroon afgeleiden.
 • Probeer verschillende merken wandelschoenen. Ieder schoenmerk heeft weer andere eigenschappen.
 • Pas je schoenen met Wandelsokken die je ook gebruikt tijdens het wandelen.
 • Wandelschoenen mogen ook niet te breed zijn.
 • Koop je schoenen niet in de ochtend. Je voeten zetten in de loop van de dag wat uit.
 • Gebruik zo nodig Inlegzolen om je looppatroon te corrigeren. Inleghakjes ontlasten onder andere je achillespees en kuit.
 • Wanneer je veel in de herfst en de winter wandelt is het verstandig schoenen te kopen die waterdicht en ook ademend zijn.

Onderhoud wandelschoenen

Besteed voldoende tijd aan het onderhoud van je schoenen, het kost weinig moeite, je blijft er plezierig mee wandelen en ze blijven er goed uitzien. Maak je wandelschoenen altijd eerst schoon en laat ze goed drogen voordat je speciale onderhoudsmiddelen gaat gebruiken. Hieronder enkele tips.

 • Maak je schoenen nooit schoon met heet water.
 • Het beste kan je voordat je aan de slag gaat met water de ergste modder en vuil met een zachte borstel verwijderen.
 • Om je schoenen sneller te laten drogen kan je de binnenzolen uit de schoen halen en enkele proppen krantenpapier in de schoenen doen.
 • Laat je schoenen nooit drogen voor de verwarming, omdat dat slecht is voor het leer.
 • Smeer leren wandelschoenen regelmatig in met leervet. Het leer blijft zo soepel en waterafstotend en je blijft er plezierig mee wandelen.
 • Bewaar je schoenen altijd in een droge en goed geventileerde ruimte.
 • Lees ook: Wandelschoenen onderhoud.