ALLES OVER WANDELEN
× Wandeltraining.nl Homepage Tools Wandeltraining Wandelschema's Wandelblessures Hartslagmeter Wandeltochten Sportvoeding Ideale gewicht Wandelen Tips Boeken Site


Stappenteller

Een stappenteller (of pedometer) is een klein apparaatje dat het aantal stappen telt dat je maakt tijdens een wandeling. De meeste stappentellers bepalen aan de hand van je staplengte en het aan stappen de gelopen afstand. De iets wat duurdere exemplaren hebben andere functies, zoals calorieŽnverbruik, stopwatch en een snelheidsmeter. Ook met veel Wandelapps kan je het aantal stappen tellen.

Andere methode om de lengte van je wandelroute te bepalen

De meeste stappentellers kunnen dus op een vrij betrouwbare wijze de lengte van je wandelroute bepalen. Ook met behulp van GPS en Wandelafstanden berekenen kan je de lengte van je wandeling bepalen. Een andere mogelijkheid is met behulp van je staplengte, een exact afgemeten afstand (bijvoorbeeld langs de snelweg) en een stopwatch. Hieronder de handleiding met drie rekenmachines.

Staplengte bepalen

Om de staplengte te bepalen loop je in een gemiddeld geleidelijk tempo een exact afgemeten afstand en daarbij tel je het aantal stappen. De gelopen afstand deel je door het aantal stappen. Het resultaat is je staplengte. Bijvoorbeeld: tijdens 1000 meter zet je 1550 stappen: 1000/1550 is afgerond 65 cm per stap. De gemiddelde staplengte voor een volwassen man is 70 cm. Bij vrouwen is deze 60 cm. Opmerking: de paslengte is iets anders als de staplengte. Een pas bestaat uit twee stappen.

Wat is de gelopen afstand (in meters):

Het aantal stappen is:

Zo correct?

Je staplengte is:

Bepalen gelopen afstand per minuut en wandelsnelheid per uur

Hierna ga je in hetzelfde wandeltempo (dus met dezelfde staplengte) een minuut wandelen en je telt hierbij het aantal stappen. Het aantal gelopen stappen wordt vermenigvuldigd met je staplengte. Het resultaat is het aantal gelopen centimeters per minuut. Vermenigvuldig je dit getal met 60 dan krijg je de gelopen afstand per uur.

Hoeveel stappen doe je in een minuut:

Wat is je staplengte (in cm):

Zo correct?

De gelopen afstand is:

Je wandelsnelheid is:

Bepalen gelopen afstand van een wandeling

Met deze rekenmachine kan je de lengte van je wandelroute bepalen

Hoeveel stappen doe je in een minuut:

Wat is je staplengte (in cm):

Duur van de wandeling (in minuten):

Zo correct?

De gelopen afstand is:

Je wandelsnelheid is:


Opmerkingen

  • Voor de duidelijkheid: de paslengte is iets anders als de staplengte. Een pas bestaat uit twee stappen.
  • Je moet een vrij lange afstand lopen om je staplengte goed te kunnen bepalen. De lengte van deze test wandel mag niet te kort zijn, omdat anders je staplengte niet echt betrouwbaar is.
  • Wanneer je een beginnende wandelaar bent kan je het beste zo nu en dan je staplengte opnieuw bepalen, omdat je staplengte in de loop van de maanden langer wordt.
  • Houdt er rekening mee dat je staplengte afhankelijk is van het terrein waarop je loopt. Bij zwaardere omstandigheden zal je staplengte kleiner zijn.
  • Grotere stappen maken betekend niet altijd dat je sneller bij je bestemming bent. Een langere staplengte kost meer energie, wat op de langere duur ten koste kan gaan van je pasfrequentie. Bij efficiŽnt wandelen is de staplengte en pasfrequentie goed in balans.
  • Hoe gelijkmatiger je wandelt hoe betrouwbare de berekening van de gelopen wandelroute is.
  • Ook met veel Wandelapps kan je het aantal stappen tellen (en nog veel meer). Er zijn ook speciale stappenteller apps, zoals bijvoorbeeld: Accupedo (Googe Play) en StepsApp (App Store).
Overzichten
Wandeltraining

Wandelschema's

Wandelblessures

Hartslagmeter

Wandeltochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Wandelen

Tips

Boeken

Site