ALLES OVER WANDELEN
× Wandeltraining.nl Homepage Tools Wandeltraining Wandelschema's Wandelblessures Hartslagmeter Wandeltochten Sportvoeding Ideale gewicht Wandelen Tips Boeken Site


Trainingslogboek

Om de trainingseffecten overzichtelijk te houden kun je het beste al je trainingen opschrijven in een trainingslogboek, zodat je over een langere periode kunt nagaan wat goed (en fout) is gegaan. Neem ook regelmatig je rusthartslag op, bepaal eens per week je lichaamsgewicht en vermeld het aantal uren slaap per nacht. Leer bovendien te luisteren naar je lichaam.

Rusthartslag

Het aantal hartslagen per minuut in rust. De rusthartslag zegt veel over je conditie, wordt deze lager dan gaat je conditie vooruit. Een verhoogde rustpols kan onvoldoende herstel betekenen of aanwijzingen geven over opkomende infecties (verkoudheden of griepjes). Als je de rusthartslag enkele dagen 10 of meer slagen hoger is dan normaal wil dat zeggen dat het herstel onvoldoende is. Train dan niet, of doe anders een hersteltraining.

Lichaamgewicht

Wanneer je lichaamsgewicht afneemt kan dat betekenen dat er spierweefsel verloren gaat, wat nadelig is voor je wandelprestaties. Gewichtstoename kan ook gewoon betekenen een toename van spierweefsel en versterking van de botten.

Uren slaap

Vermeld het aantal uren dat je slaapt per nacht. Voldoende rust nemen is minstens even belangrijk als de trainingsprikkel. Zie ook: Tips om beter te slapen.

Aantekeningen

In het aantekenveld vermeld je bijzonderheden als ziektes, blessures en drukke dagen. Ook is het handig te vermelden met welke wandelschoenen je hebt gewandeld wanneer je blessuregevoelig bent. Vermeld bij een blessure ook links of rechts, omdat je na een jaar of wat vaak niet meer weet aan welke zijde je eerder geblesseerd bent geweest (deze informatie kan nuttig zijn bij de behandeling van een blessure). Vergeet ook niet het wandelgebied (duinen, asfalt, gras of gladde weg) op te schrijven.

De voordelen van een logboek op papier

Een logboek voor je trainingen op je online is heel bruikbaar. De voordelen van een overzicht in een gewoon schriftje mag je ook niet onderschatten. Een schriftje kan je gemakkelijker doorbladeren. Ook gaat een logboek op papier niet snel verloren.

Voorbeelden trainingslogboek

Hierbij een voorbeeld van een trainingslogboek.: Trainingslogboek

Overzichten
Wandeltraining

Wandelschema's

Wandelblessures

Hartslagmeter

Wandeltochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Wandelen

Tips

Boeken

Site