ALLES OVER WANDELEN
× Wandeltraining.nl Homepage Tools Wandeltraining Wandelschema's Wandelblessures Hartslagmeter Wandeltochten Sportvoeding Ideale gewicht Wandelen Tips Boeken Site


Het samenstellen van een
wandelschema

Gevorderden

Belangrijke aandachtspunten

 • Verschil met de Nordic Walking schema's
  Het verschil met de Nordic Walking schema's is dat er in de wandelschema's geen duurtrainingen in tempo 3 zijn verwerkt. Ook is het interval programma een stuk minder intensief. Bovendien is het aantal trainingen per week één minder.
 • Doel trainingsschema
  Het doel van de wandelschema's voor gevorderden is dat je de wandelafstanden in een redelijk tempo en op prettige wijze kunt uitwandelen.
 • Wees flexibel bij het uitvoeren van je trainingsschema
  Volgens schema moet je een zware training doen. Echter als je de hele dag al moe bent, maak er dan een lichte training van of zelfs een rustdag. Als het al een paar weken niet lekker gaat, neem je flink wat gas terug en pas je het hele trainingsschema aan.
 • Zorg voor variatie
  Doe niet elke week hetzelfde. Je lichaam herkent de trainingen op een gegeven moment niet meer als prikkel en er vindt dan ook geen progressie meer plaats. In de algemene voorbereidingsperiode (met veel duurtraining) wordt niet gevarieerd.
 • Durf rust te nemen
  Bouw je schema geleidelijk op: neem na twee weken van opbouw (omvang en intensiviteit) een rustiger week. Vooral heel intensieve weken worden gevolgd door een rustige week.
 • Doe regelmatig een testje
  Regelmatig (zo'n om de zes weken) doe je een testje/wedstrijd om na te gaan of je anaërobe drempel snelheid en de daarbij behorende hartslag verbeterd (of misschien wel verslechterd) is. Na aanleiding hiervan verander je de tijden en snelheden die staan in de trainingstabellen.
 • Duurtraining
  De duurtraining tempo's (1, 2) zijn gebaseerd op percentages van de anaërobe drempel. Voor meer info: Trainingstabellen.
 • Intervaltraining
  De intervaltempo's (maximaal 95%) die vermeld staan bij intervaltraining zijn percentages van de anaërobe drempel. Voor meer info: Trainingstabellen.
 • Intervaltraining
  Omdat nu eenmaal niet iedereen een atletiekbaan ter beschikking heeft kan de interval training die staat in Intervaltabellen ook op looptijd worden uitgevoerd. Afhankelijk hoe de vorige trainingen verliepen rond je de tijden naar boven/onder af. Intervaltraining kan ook vervangen worden door vaartspel.
 • Algemene voorbereidingsperiode
  De eerste periode voor de verschillende afstanden is hetzelfde. Deze periode wordt daarom ook de algemene voorbereidingsperiode genoemd.
 • Specifieke voorbereidingsperiode
  De schema's van Wandeltraining.nl leggen met behulp van veel rustige duurtrainingen in de algemene voorbereidingsperiode een stevige duurbasis, zodat je de zware trainingen verder op in het schema goed kan verwerken. Wanneer je duurvermogen in orde is kan je ook direct beginnen met de specifieke voorbereidingsperiode.
 • De voordelen van een logboek op papier
  Een logboek voor je trainingen op je online is heel bruikbaar. De voordelen van een overzicht in een gewoon schriftje mag je ook niet onderschatten. Een schriftje kan je gemakkelijker doorbladeren. Ook gaat een logboek op papier niet snel verloren. Voor meer informatie en een voorbeeld: Trainingslogboek.
 • Door de bomen het bos niet meer zien
  Door de verschillende trainingsvormen wordt het hart- en vaatstelsel, longen en spier- en peesstelsel op verschillende wijze belast. Zo worden tijdens een lange rustige duurtraining de spieren (onder andere de glycogeenvoorraad) veel meer belast dan het hart. Omdat de rusthartslag de volgende dagen lekker laag is, denk je dat de eerstkomende training gemakkelijk gaat. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Dit komt doordat je beenspieren nog (lang) niet hersteld zijn. Doe daarom gewoon een hersteltraining in plaats van dat je die hartslagzone koste wat het kost wilt bereiken.

Perioden en doelen

Je gaat eerst na in welke periode (of beter welke wandeltocht) je in bloedvorm wilt zijn. Hierna ga je de drie opeenvolgende trainingsperiode’s bepalen: de algemene en specifieke voorbereidingsperiode en de intensieve periode. Je houdt uiteraard goed rekening met de beschikbare tijd voor deze tamelijk lange periode van 16 weken.

Algemene voorbereidingsperiode

Begin: 16 weken voor het doel.
Einde: 10 weken voor het doel.
Dus aantal weken: 6

De trainingen in deze periode bestaan voor het grootste deel uit rustige duurtrainingen. Deze periode is ook heel geschikt om aan krachttraining (o.a. heuveltraining) te doen. Het doel van de twee voorbereidingsperiodes (de naam zegt het al) is je voor te bereiden op de intensieve periode, zodat je de training in deze zware periode goed aankunt.

Specifieke voorbereidingsperiode

Begin: 10 weken voor het doel.
Einde: 5 weken voor het doel.
Dus aantal weken: 5

De trainingen in deze periode bestaan nog steeds voor het grootste deel uit duurtrainingen. Begonnen wordt met extensieve intervaltraining. Deze periode sluit je af met een rustige week, om uitgerust aan de intensieve periode te beginnen.

Intensieve periode

Begin: 5 weken voor het doel.
Einde: 2 weken voor het doel.
Dus aantal weken: 3

In deze periode kom je in vorm voor de wandeltocht. Je traint tijdens deze periode niet alleen lang, ook zal de intervaltraining iets zwaarder zijn en langer duren. Als je de voorbereidingsperiode goed hebt uitgevoerd zal je voldoende herstellen van de zware trainingen in deze periode. De tweede week van deze periode train je iets minder intensief.

Overgangsperiode

Begin: einde seizoen.
Einde: nieuwe seizoen d.w.z. begin voorbereidingsperiode.

Na de wedstrijdperiode komt deze periode, waarin je lichamelijk en mentaal uitrust voor het volgende seizoen. Wat niet betekent dat je niets doet. Tot aan het begin van de nieuwe voorbereidingsperiode houdt je je algemene conditie bij. Voor de afwisseling kun je nu ook eindelijk eens aan andere sporten gaan doen. Je wandelt wel zo'n drie keer in de week. Als het herstel goed verloopt kan je ook best wel eens wat intensiever trainen. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te veel doet. Ook kan je lichte blessures laten genezen.

jaarplanning

Voorbeeld jaarplanning met twee pieken

Trainingsschema's

Het is nu duidelijk hoe je globaal een wandelschema kan gaan maken. Ook kan je in de Duurtrainingtabel en Intervaltabel en in Wandelen met een hartslagmeter nagaan hoe hard je moet wandelen tijdens de trainingen. Voor meer informatie Trainingswijzer. Voor de verdere invulling verwijzen we naar de schema's voor gevorderden>


Basisschema's
Basisschema: 1 uur wandelen

2 uur wandelen

Ophaal schema gevorderden
Ophaalschema: 4 uur wandelen

Wandelschema's beginners
10 km

21 km

50 km

Wandelschema's gevorderden
10 km

21 km

50 km

Nordic Walking beginners
10 km

21 km

50 km

Nordic Walking gevorderden
10 km

21 km

50 km

Wandelschema's meerdaagse
30 km

40 km

50 km
Overzichten
Wandeltraining

Wandelschema's

Wandelblessures

Hartslagmeter

Wandeltochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Wandelen

Tips

Boeken

Site