ALLES OVER WANDELEN
× Wandeltraining.nl Homepage Tools Wandeltraining Wandelschema's Wandelblessures Hartslagmeter Wandeltochten Sportvoeding Ideale gewicht Wandelen Tips Boeken Site


Sportblessure boeken

Loopblessures voorkomen
door Barrios, D. Scott

Paperback | 223 pagina's | 2005
ISBN: 9789027415455

Bestel bij

Beschrijving:
Veel lopers krijgen vroeg of laat met blessures te maken. En dat terwijl veel kwetsuren eenvoudig zijn te voorkomen. In Loopblessures voorkomen staat hoe je blessures kunt vermijden en behandelen. Het boek gaat bovendien in op veelvoorkomende blessures bij vrouwen en beginners. Aan de loopadviezen in dit boek liggen de laatste wetenschappelijke inzichten ten grondslag.
Recensie:
Aan de hand van onder andere eigen ervaringen vertelt de schrijver over de laatste ontwikkelingen op het gebied van voorkomen en behandelen van loopblessures en geeft adviezen en informatie. Zo wordt uitgebreid gesproken over: de wetten van blessures, vergroten van loopafstanden, verhogen van intensiteit van het sporten, afwisseling in oefeningen en het alert zijn op waarschuwingssignalen; de schoensoorten; rekken en strekken, krachttraining, lopen onder extreem warme en koude omstandigheden; combinatie met andere activiteiten als aquajoggen, zwemmen, fietsen, pilates en yoga; blessures: de meest voorkomende blessures, wanneer weer starten; jonge lopers, vrouwelijke lopers (lopen en de menstruatiecyclus, tijdens zwangerschap, na de bevalling), oudere lopers. De items worden helder, duidelijk besproken, hier en daar ondersteund door tekeningen of zwartwitfoto's. De bladspiegel is overzichtelijk en een register is aanwezig.
(Biblion recensie, Redactie)

Hardlopen zonder blessures
door T. Kamminga

Paperback | 179 Pagina's | 2000
ISBN 9789035222090

Bestel bij

Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Recensie:
De auteur, fysiotherapeut en atletiektrainer, geeft in begrijpelijke taal uitleg betreffende klachten en blessures die ontstaan tijdens en door het hardlopen. Onderwerpen zijn onder andere de bouw en functie van het bewegingsapparaat, zoals gewrichten en spieren, en de werking van sensoren. Vele vragen betreffende hardlopen, zoals ondergrond, schoeisel, belastbaarheid, zwangerschap, blessures voorkomen en herstellen na een blessure, worden uitgebreid besproken. Wetenschappelijke inzichten betreffende het hardlopen zijn in detail nog niet eensluidend, maar over oorzaken die de kans op het ontstaan van blessures vergroten, is men het wel eens. Van de oorzaak en het gevolg wordt in deze uitgave een duidelijke beeld geschetst, dat tevens aangeeft dat de persoonlijke aanleg in alle gevallen een bepalende factor is. Niet iedereen krijgt door dezelfde belasting of oorzaak een klacht of dezelfde klacht. Voor de enorm groeiende groep recreatieve hardlopers, waarvan de gemiddelde leeftijd stijgende is, wordt betreffende een aantal relevante onderwerpen bruikbare informatie gegeven. De voorbeelden van hersteltrainingsschema's na een blessureperiode zijn niet altijd een aanbeveling. Een persoonlijke beoordeling en advisering geven de beste kansen op herstel.
(Biblion recensie, B.N. Swienink)
Mening klant bol.com: Geweldig.
Wat een wereldboek, het geluk is mij ten deel gevallen dat ik als een van de eersten het boek heb mogen lezen. Ik ben een amateur in fysiotherapie, maar hardlopen, dat doe ik graag. Jammergenoeg sta ik al negen weken langs de kant. Via Kamminga's boek ben ik in contact gekomen met zijn 'blessuregroep', geweldig! Het gaat steeds beter, maar even over het boek. Het is duidelijk en overzichtelijk geschreven en ik snapte echt alles. Dat is wel eens anders geweest bij andere boeken. Ook de plaatjes zijn noemenswaardig.

Oefenstof voor de hardlooptraining
door B. Splinter

Paperback | 240 pagina's | 2014
ISBN: 9789023014393

Bestel bij

Beschrijving:
Dit boek bestaat uit een grote verzameling oefeningen ten behoeve van de hardlooptraining. Voor het oefenplezier zijn er ook oefeningen in spelvorm en oefeningen met tweetallen. Het geheel wordt gecompleteerd met voorbeelden van combinaties van oefeningen en de periodisering van oefeningen.
Recensie:
De auteurs behoren tot een kleine groep van deskundigen die zelf hardlooptrainers opleiden. Hun opzet is voldoende oefeningen aan te reiken voor een efficientere looptechniek en loopstijl, voor meer kracht en soepelheid in de spieren, pezen en gewrichten die een loper het meest belast. De handleiding is logisch opgebouwd. Ze beginnen met 30 pagina's losmaakoefeningen voor alle lichaamsdelen, daarna rekoefeningen voor meer soepelheid, daarna oefeningen voor meer kracht in romp, voeten en benen. Een hoofdstuk is gewijd aan looptechniek en houding. Twee hoofdstukken bestaan uit spelvormen, bedoeld om jonge atleetjes met meer plezier te laten trainen en zo te zorgen dat ze atletiek langer volhouden. Door de grote variatie verminderen ze ook de kans op blessures. Andere hoofdstukken gaan over ontspannen en ademhalen, en oefeningen voor een specifiek doel, bijv. de opwarming voor een intensieve training, looptechniek en verdere uitbouw van kracht in de benen voor gevorderden. Het boek heeft veel sterke kanten: de oefeningen zijn medisch verantwoord; de kleurenfoto's zijn functioneel; het taalgebruik is helder; het benodigde materiaal is beperkt en betaalbaar. Doelgroep: atletiektrainers, atleten, wielrenners en leraren lichamelijke opvoeding.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Gezond wandelen
door Stef Blijboom e.a.

praktisch handboek over de wandelsport

Paperback | 475 pagina's | 2013
ISBN: 9789054722373

Bestel bij

Beschrijving:
Praktisch handboek over de wandelsport.
Nederland telt miljoenen wandelaars. Velen gaan wekelijks uren op pad. Met tal van goede redenen. Naast plezier is gezondheid een heel belangrijke. Gezond wandelen geeft wandelaars inzicht in de gezondheidsaspecten van de wandelsport in de breedst mogelijke zin. Denk aan advies op het gebied van uitrusting, training en voeding, wat te doen bij hitte of kou en het voorkomen van blessures.
Gezond wandelen is een compleet handboek voor alle wandelaars die op een gezonde manier hun sport willen beoefenen. Niet in de laatste plaats dankzij een overzichtelijke indeling, vele praktische tips, tientallen heldere illustraties en foto's en een uitgebreide woordenlijst en index. Of je nu af en toe een korte wandeling maakt of regelmatig langere afstanden aflegt; of je nu gezond bent of kampt met ongemakken; of je nu jong bent of oud... iedereen die op een gezonde manier wil genieten van de wandelsport kan met dit boek zijn voordeel doen. Daarnaast is het boek een waardevolle bron voor iedereen die zich bezighoudt met de begeleiding van wandelaars, zoals wandelsportinstructeurs en paramedici.
Recensie:
Naslagwerk voor de wandelsporter waarin alle gezondheidsaspecten van het wandelen aan bod komen. Denk daarbij aan fysiologie, trainingsschema's, kleding en uitrusting, voeding, monitoren van het lichaam, uitleg van het bewegingsapparaat, blessures voorkomen en behandelen, EHBO en aanwijzingen voor specifieke doelgroepen (ouderen, gehandicapten, kinderen). Alle informatie is zorgvuldig en helder geschreven, overzichtelijk ingedeeld en voorzien van duidelijke illustraties in zwart-wit. Dit uitgebreide boek is vooral geschikt voor de prestatiegerichte wandelaar, al kan de prestatie uiteenlopen van 'iets aan je conditie doen' tot het lopen van de Nijmeegse vierdaagse in een recordtijd. Toch is er ook voor de recreatief ingestelde wandelaar veel lezenswaardig bij. Het boek is samengesteld door een collectief van wandelsportprofessionals en atleten.
Ria Warmerdam

Basisboek stretchen
door Karen Smith

Paperback | 144 pagina's | 2007
ISBN: 9789059205147

Bestel bij

Beschrijving:
Een complete stretchcursus in één boek!
- Biedt alle voordelen van een persoonlijke trainer bij u thuis
- De 20 oefeningen worden duidelijk uitgelegd en zijn geïllustreerd met kleurenfoto's. Bij elke oefening wordt besproken bij welke klachten ze nuttig zijn en wordt advies gegeven over hoe u van deze klachten af kunt komen.
- Met gedetailleerd advies over het aanpassen van stretchoefeningen om ze te vereenvoudigen
- Ontwikkeld voor een moderne leefstijl, met stretches om veelvoorkomende gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals rugpijn, nekpijn en kantoorstijfheid; bevat een speciaal deel voor sporten en reizen
- Veiligheid staat voorop en bij elke oefening staat duidelijk aangegeven wat de voordelen en contra-indicaties zijn
Recensie:
Dit boek bevat 20 stretchoefeningen die duidelijk worden uitgelegd in woord en beeld. Bij alle oefeningen wordt besproken bij welke klachten ze nuttig zijn en wordt advies gegeven over hoe men van deze klachten af kan komen. Een apart hoofdstuk wordt gewijd aan het vereenvoudigen van de stretchoefeningen. Daarnaast zijn er hoofdstukken over ontspanning na het stretchen, stretchen voor sporten en stretchen voor het dagelijkse leven om onze moderne leefstijl het hoofd te bieden. De publicatie is fraai en kleurrijk vormgegeven. De kleurenfoto's ondersteunen de uitleg van de oefeningen op goede wijze; er is gebruik gemaakt van een groot lettertype. Met index en verwijzing naar de website van de auteur, een voormalig professionele danseres die nu pilates- en balletlessen geeft.
(NBD|Biblion recensie, RvdD)

Stretching
door G. Slomka en P. Regelin

soepel en ontspannen met rek- en strekoefeningen

Paperback | 127 pagina's
ISBN: 9789058776051

Bestel bij

Beschrijving:
Stretching is leuk, ontspannend, stressverminderend en gezond. Het is onmisbaar bij veel sporten, maar ook in de fysiotherapie, bij rugklachten maar ook om je soepel en ontspannen te voelen. De eenvoudige trainingsprogramma´s in dit boek zijn geschikt voor iedereen en overal te doen.
Recensie:
Stretching is niet alleen belangrijk voor sporters. Stretching betekent 'langer worden' wat betrekking heeft op het oprekken van de spieren. Dit heeft voordelen zoals minder stijfheid en verkramping, betere ademhaling, soepele gewrichten, betere doorbloeding, betere houding en opruimen van afvalstoffen na sporten. Na aandacht voor een goede houding wordt uitleg gegeven van de technieken van stretchen. Per lichaamsdeel (rekgebied) worden rekoefeningen getoond en beschreven. Op fouten wordt gewezen door foto's met een huil-smile. Het tweede deel van het boek richt zich op rekoefeningen bij specifieke sporten, beroepen of situaties zoals onderweg of bij vermoeide benen. De auteurs zijn Duitse specialisten in bewegingsleer, sport en preventie. Een boek voor iedereen die zijn lichaam serieus neemt. Voor sporters en juist mensen die er geen tijd voor hebben. Met kleurenfoto's en register.
(Biblion recensie, Ir. K.W. Sijtsma)

Feel good ! / Soepel en fit met stretching
door Petra Regelin

Paperback | 48 pagina's | 2005
ISBN: 9789044709421

Bestel bij

Beschrijving:
U bent gespannen? U hebt last van een pijnlijke rug, een stijve nek en stramme schouders? Geen probleem, doe er gewoon iets aan! Start met stretchen en u wordt op zachte wijze weer lenig en beweeglijk. Gespannen spieren worden vanzelf weer soepel. U voelt zich dagelijks opgewekter en ontspannen, met een heldere geest en meer energie. En dit alles met enkele eenvoudige oefeningen.
Recensie:
Een boekje met tips over stretching: hoe, wanneer... etc. De schrijfster is gediplomeerd sportlerares en ontwikkelde tal van fitnessprogramma's. Zij beschrijft het nut van stretchen: het lang en soepel maken van spieren, het statisch bewegen en de juiste houding. In verdere hoofdstukken komen ter sprake: oefeningen voor bovenbenen en kuiten, benen en billen, rug, borst en buik, schouder en nek, armen en handen. Verder dagelijkse oefeningen als energiepush, het ontspannen wakker worden, acties voor wie lang en veel zit. Het laatste hoofdstuk gaat over oefeningen voor en na het sporten. De oefeningen, maar vooral de motivatie erachter, worden duidelijk en helder beschreven. De tekst wordt ondersteund door kleurenfoto's. Handzaam boekje in driekolommendruk. Tussendoor praktische tips en informatie: wat te doen bij spierpijn, dynamisch zitten, een bikinibuik. Geschikt voor eenieder die zich niet lekker voelt in zijn eigen lijf en zelf een begin wil maken op weg naar soepele spieren en een meer ontspannen houding. Met register.
(Biblion recensie, Theo Rombouts)

Leerboek sportmassage
door H. Helsper

Paperback | 304 pagina's | 2002
ISBN: 9789031328789

Bestel bij

Beschrijving:
Het Leerboek sportmassage is verdeeld in drie delen: Anatomie van het menselijk lichaam, Fysiologie en Sportmassage. Het eerste deel gaat in detail in op de systematische anatomie (bouw van de orgaansystemen) en de topografische anatomie (ligging van de verschillende systemen). Deze kennis is onmisbaar voor een goed begrip van de functionele anatomie (bewegingsleer). Het tweede deel van het boek behandelt de fysiologie. Kennis hiervan is wezenlijk bij het beantwoorden van de vele vragen die een sportbegeleider in de uitoefening van het vak tegenkomt. Vaak hebben kwesties betrekking op de effecten van inspanning, training, (sport)voeding, hormoonpreparaten of doping. Bestudering van het hoofdstuk Fysiologie stelt de sportbegeleider in staat de fysiologie van de mens in de sportpraktijk toe te passen.In het onderdeel Sportmassage komen de geschiedenis van het vak, de handgrepen, voorwaarden en (contra)indicaties aan bod. Naast het masseren kent het vak sportmassage in de praktijk ook preventieve en verzorgende taken. Het leerboek sluit daarom af met een behandeling van deze aspecten.Leerboek sportmassage is volledig afgestemd op de leerdoelen sportmassage van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) en bereidt voor op de exameneisen voor het diploma sportmassage. Het boek is geschikt voor studenten en docenten in opleiding tot sportmasseur en voorts voor eenieder die meer over sportmassage wil weten.

Handboek sportmassage / deel Basisboek
door Wim Snellenberg

Paperback | 389 pagina's | 2005
ISBN: 9060763556

Bestel bij

Beschrijving:
Blessurepreventie waarin opgenomen: theorie sportmassage, verzorging, sporthygiene, geschiedenis en organisatie van de sport in Nederland, eerste hulp bij sportongevallen, trainingsleer, tapen en bandageren, anatomie, fysiologie, specifiek gedeelte (per regio).
Recensie:
De vierde, gewijzigde druk van een Nederlandstalig handboek voor sportmassage. De inhoud is onderverdeeld in: basisboek, blessurepreventie, massage, anatomie, specifiek gedeelte per regio, fysiologie en wordt afgesloten met een lesrooster. Een degelijk handboek voor de opleiding in sportmassage, dat een brug wil slaan tussen preventie en blessurebehandeling. De basisleerstof is aangevuld met ruime achtergrondinformatie, gericht op de praktijk. Stevig uitgevoerde paperback. Gedrukt in twee kolommen per pagina. Ruim geillustreerd met talrijke zwart-witfoto's en gedetailleerde anatomische tekeningen. Helder van taal en uitleg. Met lesrooster en register. Deze vierde druk is geheel herzien om te voldoen aan de huidige exameneisen.
(Biblion recensie, Drs. L.C.A. v.d. Aalsvoort)

Oefenboek sportmassage
door Wim Snellenberg

Paperback | 271 Pagina's | 2001
ISBN: 906076479X

Bestel bij

Recensie:
Een oefenboek, te gebruiken bij het 'Handboek sportmassage' - van dezelfde auteur - als voorbereiding op het examen Sportmassage van het Nederlands Genootschap van Sportmassage. Opgenomen zijn een lesrooster, oefenopdrachten, meerkeuzevragen per les, leerdoelen van de afzonderlijke lessen en vakken. Dit alles in overeenstemming met de leerdoelen van het NGS-examen. Het NGS-examenreglement, toetsen, examenopdrachten, zes theorie-examens en zes voorbeelden van praktijkexamens zijn eveneens opgenomen. Dit degelijke en omvattende oefenboek biedt in een overzichtelijk gestructureerde cursusvorm de diepgaande leerstof die door het NGS-examen wordt getoetst. Geschikt voor de professionele beoefenaar in spe.
(Biblion recensie, Drs. L.C.A. v.d. Aalsvoort)

Sportanatomie
door J. Weineck

Paperback | 296 Pagina's | 2004
ISBN: 9789038914930

Bestel bij

Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
In dit boek worden de theoretische achtergronden van de anatomie omgezet in een praktische aanpak voor onderricht en training. In het eerste deel wordt basisinformatie verstrekt over cel- en weefselleer en hoe een uitgeoefende belasting daarop inwerkt. In het tweede deel volgt een algemeen overzicht van het orgaanstelsel van het passieve en actieve bewegingsapparaat met een korte toelichting op de gebruikte begrippen uit de anatomie. Het derde deel beschrijft de afzonderlijke spiergroepen van het actieve bewegingsapparaat. In ruim 240 afbeeldingen wordt het functioneren van de spieren toegelicht. Het vierde deel brengt het functioneren van de afzonderlijke spieren in verband met de romp-, arm- en beenbewegingen. In deel vijf wordt een analyse geschetst van het bewegingsverloop en in deel zes, ten slotte, worden oefeningen geboden om de afzonderlijke spiergroepen door gerichte krachttraining te versterken en te ontwikkelen.
Recensie:
Heel bruikbaar.
Als paramedicus of student zeer goed te gebruiken. Vooral voor duidelijke illustraties van spierverlopen om aan patienten te laten zien (en sportliefhebbers). Een verademing vergeleken met de chaotische platen van sommige anatomieboeken. Dus voor een geinteresseerde leek ook leuk voor in de boekenkast!

Overzichten
Wandeltraining

Wandelschema's

Wandelblessures

Hartslagmeter

Wandeltochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Wandelen

Tips

Boeken

Site