ALLES OVER WANDELEN
× Wandeltraining.nl Homepage Tools Wandeltraining Wandelschema's Wandelblessures Hartslagmeter Wandeltochten Sportvoeding Ideale gewicht Wandelen Tips Boeken Site


Wandelboeken en wandelgidsen Nederland

Lekker wandelen

Onder redactie van de ANWB

Paperback | 144 pagina's | 2008
ISBN: 9789018029937

Bestel bij

Beschrijving:
Bent u een wandelaar die van lekker eten houdt? Of een levensgenieter die op zijn tijd graag wandelt? In beide gevallen bedient deze gids u op uw wenken. In LEKKER WANDELEN zijn 20 fraaie routes gecombineerd met smaakvolle pleisterplaatsen. Biologische boeren, wijnbouwers, palingrokers en kaasmakers; ze laten u het platteland proeven en ervaren. Geniet van knapperig brood, eigengemaakte chutneys en versgeperst perensap.
Genoeg gewandeld? Deze gids geeft ook tips voor leuke adressen waar het lekker dineren en logeren is. Hou een plekje vrij in uw rugzak. Grote kans dat u een pot frambozenjam of pittig geitenkaasje meeneemt voor thuis.
Recensie:
Twintig wandeltochten van tussen de 15 en 25 km in alle provincies van Nederland omvat dit gidsje. Het is bovendien speciaal gericht op een goed hotel, lekker eten en biodynamische zaakjes onderweg zoals zuivel- en kaasboerderijen, (banket)bakkers, fruittuinders, visrokerijen e.d. Het is dus vooral bestemd voor de fijnproevende en welvarende toerist. In de meeste provincies zijn zelfs twee routes uitgezet, met twee tochten dicht bij elkaar op Texel, Walcheren, Groningen (Leens) en Utrecht. Elke route wordt gedetailleerd beschreven aan de hand van een kleine kaartje met extra informatie over bezoekpunten onderweg, een hotel en een gerenommeerd restaurant. Adressen van te bezoeken plaatsen, accommodatie en eetgelegenheden sluiten elk hoofdstukje af. Een overzichtskaartje vindt men voorin het boekje, dat met vele kleine kleurenfoto's is geillustreerd.
(NBD|Biblion recensie, Dr. J. Kroes)

Lekker wandelen in Nederland en Vlaanderen

Paperback | 80 pagina's | 2008
ISBN: 9789047503965

Bestel bij

Beschrijving:
Dit nieuwe gidsje bevat twintig wandelingen door natuurgebieden en steden in Nederland en Vlaanderen. Bij elke wandeling vindt u een uitgebreide beschrijving waarin punt voor punt wordt aangegeven hoe u moet lopen, de nummering van de punten vindt u terug op de kaart in het boek. Hierop staat de route nauwkeurig aangegeven. Bij iedere wandeling staat achtergrondinformatie over de culturele en landschappelijke bijzonderheden die langs de route liggen.

52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd
door Ellie Brik

Paperback | 327 pagina's | 2009
ISBN: 9789057673511

Bestel bij

Beschrijving:
52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd neemt je mee naar de vroegste herinneringen van Nederlandse en Belgische schrijvers. Naar de plek waar ze als kind opgroeiden en die maar al te vaak een rol speelt in hun latere romans. Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Yvonne Kroonenberg, Herman Brusselmans en vele anderen schrijven over hun jonge jaren in o.a. Bergen aan Zee, Alkmaar, Amsterdam en Gent. Ellie Brik trok naar deze literaire dorpen en steden en selecteerde er de leukste wandelingen, lunchadressen, musea en winkels. Marjan Berk, Reinildis van Ditzhuyzen, Kristien Hemmerechts, Yvonne Keuls en Aart Staartjes wandelden met haar mee.
Recensie:
Leuke wandelgids met korte wandelingen door Nederland en Vlaanderen gebaseerd op de jeugdherinneringen schrijvers uit beide landen. Er zijn 52 wandelingen in opgenomen met redelijk duidelijke routebeschrijvingen, kaartjes en adressen en openingstijden van bezienswaardigheden onderweg. Ieder wandeling begint met enkele biografische en bibliografische gegevens van de desbetreffende schrijver, gevolgd door de jeugdherinnering. Zo vertelt Remco Campert dat hij als kind in een villawijkje tegen Kijkduin aan woonde en altijd door de duinen struinde. Cees Nooteboom memoreert kasteel Groeneveld waar hij in 1958 gewoond heeft. Nu is het opengesteld voor publiek. Kristien Hemmerechts leidt de wandelaar rond in Brussel waar ze is geboren. Gevarieerde kleurenfoto's illustreren de verscheidene locaties. Voorin staat naast een kaartje van Nederland en Vlaanderen met daarop de plekken van de wandelingen en ook een inhoudsopgave op schrijver en een op plaatsnaam. Kortom, een originele wandelgids voor wie literatuur met natuur of stadscultuur wil combineren.
(NBD|Biblion recensie, Arjen van Meijgaard)

52 natuurwandelingen door heel Nederland
door Marjolein den Hartog

Paperback | 224 pagina's | 2005
ISBN: 905767162X

Bestel bij

Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
Natuurmonumenten bestaat 100 jaar! Dat was voor mo' media aanleiding om op zoek te gaan naar de 52 mooiste natuurwandelingen in Nederland. Het zijn wandelingen door bossen en heide, maar bijvoorbeeld ook langs stranden en vennen, allemaal in natuurgebieden van Natuurmonumenten. Bij elke wandeling hoort een adres waar je na afloop midden in de natuur kunt genieten van een kop koffie en gebak of een lekkere lunch. Oftewel 52 suggesties om volop te kunnen genieten van de natuur, de rust en 'het buiten zijn'.
Recensie:
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Natuurmonumenten verschijnt dit aardige boekje in spiraalband met daarin 52 natuurwandelingen in Nederland, allemaal in gebieden van Natuurmonumenten. Wandelingen in allerlei landschappen: bos, heide, langs het strand of rietvelden, op landgoederen, in moeras- en veengebieden, op het wad, door beekdalen, enz. Bij iedere wandeling staan een beschrijving van het gebied, adresgegevens en openingstijden, ook van het eventuele bezoekerscentrum, een routebeschrijving van de wandeling met kaartje en vermelding van de lengte in kilometers, een paginagrote en een kleine kleurenfoto, en een beschrijving van een naburig adres (cafe, theehuis, restaurant) waar je na de wandeling kunt genieten van een kop koffie of een lekkere lunch. Aantrekkelijk uitgegeven, uitnodigend en handig boekje met fraaie foto's, dat niet alleen laat zien hoeveel natuurschoon er (mede dankzij Natuurmonumenten) nog is in Nederland, maar ook inspireert om er heen te gaan. Met alfabetische index op plaatsnaam. In deze serie verschenen ook 52 zondagen : wandelen & lunchen, 52 nieuwe zondagen : wandelen & lunchen, en 52 weekenden : logeren & genieten.
(Biblion recensie, Redactie)

De mooiste wandelingen in Nederland
door Marian Kingma en Manuel Dekkers

incl. 60 wandelingen op handige losse kaarten

Hardcover | 306 pagina's | 2005
ISBN: 9041018867

Bestel bij

Klantenbeoordeling bol.com: goed/uitstekend

Beschrijving:
Capitool De Mooiste wandelingen in Nederland is opgezet in samenwerking met SNP. Het bevat een boek én 60 zorgvuldig gedocumenteerde wandelingen, verdeeld over alle provincies, compact en duidelijk beschreven en uitzonderlijk fraai in kaart gebracht.
Mening klant bol.com:
Heb alle wandelen uit de doos gelopen. Niet één route ingekort. Bijna 900 km. Dik de moeite waard. Niet alle wandelingen zijn even mooi, maar ze geven een geweldig goede indruk van mooi Nederland. Hulde aan de samenstellers.
Mening klant bol.com:
Wij hebben reeds een aantal jaren ervaring met dit boek en vinden het zeer duidelijk en overzichtelijk. In het boek staat een overzicht van de wandelingen per provincie en de afstand en mogelijke afkortingen.Tevens staat per wandeling een uitgebreide omschrijving van de omgeving en bezienswaardigheden en hoe er te komen. In de doos zelf zitten dan ook nog de diverse wandelkaarten voor iedere afzonderlijke wandeling. Echt een aanrader voor de serieuze wandelaar in Nederland.
Mening klant bol.com:
Prachtige stukken natuur, afwisselende landschappen, wat is NL toch mooi en meer dan asfalt en files. Handige losse kaarten en goede beschrijvingen.

Wandelrouteboek Nederland

100 gemarkeerde wandelroutes

Paperback | 224 pagina's | 2005
ISBN: 9018019585

Bestel bij

Beschrijving:
De veelzijdigheid van Nederland als wandelland is uitgangspunt geweest bij de selectie van 100 wandelroutes voor deze map. Ze voeren u door prachtige natuurgebieden, dorpjes en steden, over zowel verharde als onverharde paden. Alle routes zijn bewegwijzerd - naast ANWB-wandelingen met de bekende zeskante bordjes zijn ook zogenaamde 'paaltjesroutes' van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer opgenomen.
Recensie:
De wandelklapper 'Wandelrouteboek van Nederland' van de ANWB bevat 100 wandelroutes. Samen met de reistijd per auto of OV vergt een route wel een dag, maar als je in de streek verblijft, kost de reis naar het startpunt veel minder tijd. De routes kunnen dan met andere dichtbij gelegen routes gecombineerd worden. Bij de routes staan een eenvoudige detail- en een overzichtskaart. Verder hoe je er kunt komen, of de hond mee mag en er een horecaonderneming langs de route te vinden is. Een topgrafische kaart geeft informatie over de omgeving. Andere wandelpaden blijven net als dichtbij gelegen campings onvermeld. De tekst is gezet in een heldere letter, de routes zijn per provincie verdeeld. De routes zijn door Natuurmonumenten, SBB of de beheerder gemarkeerd. Door de losbladige uitvoering kun je een routebeschrijving eenvoudig meenemen om met een goede kaart de juiste plaats van een startpunt te vinden.
(Biblion recensie, Redactie)

Nationale parken in Nederland
door Frans Buissink

Hardcover | 160 pagina's | 2004
ISBN: 9018018759

Bestel bij

Beschrijving:
Dit boek leidt u door de mooiste natuurgebieden van Nederland. Van de duinen op Schiermonnikoog naar de stuifzanden in de Loonse en Drunense Duinen en van de stuwwallen op de Sallandse Heuvelrug naar het waterland in de Biesbosch. De bijbehorende routegids met wandel-, fiets- en kanoroutes biedt u de mogelijkheid om zelf in de nationale parken op verkenning te gaan.
Recensie: 
Weinig mensen weten dat Nederland goed is voor 20 Nationale Parken. Om de bekendheid van deze schitterende gebieden te vergroten komt de ANWB in samenwerking met het SNP (Samenwerkingsverband Nationale Parken) met dit boek. Na het voorwoord en inleiding worden de gebieden in korte hoofdstukken besproken. Van Schiermonnikoog, park Drentse Aa en De Hoge Veluwe tot Zuid-Kennemerland, de Biesbosch en de Meinweg. Ontstaansgeschiedenis, ontwikkeling en beheer komen samen met flora en fauna en de recreatiemogelijkheden aan de orde. De besprekingen zijn voorzien van een plattegrond, het logo, mooie kleurenfoto's en af en toe een schematische voorstelling van de bodemontwikkeling. De tekst staat overzichtelijk in drie kolommen per pagina. De auteur (o.a. schrijver van natuurboeken en hoofdredacteur bij de Vogelbescherming) weet in eenvoudige taal de lezer te boeien voor deze bijzondere gebieden. Per park een adressenoverzicht. Een indrukwekkend, mooi boek (harde kaft); voor iedere natuurliefhebber puur genieten. Een praktisch gidsje met 20 wandel-, fiets-, kanoroutes is toegevoegd.
(Biblion recensie, Jacolien Zwart)

Trektochtengids voor Nederland
door M. Pelgrim

9 twee-en meerdagse wandelingen

Paperback | 104 pagina's | 2002
ISBN: 9075362404

Bestel bij

Recensie:
Deze gids is een uitbreiding van de al bestaande serie van Stap voor Stap . De route is in het groen ingetekend op een grijze topografsiche kaart. Een extra kaart voor landschappelijke elementen en het overzicht is handig. De extra informatie is voorzien van een steunkleur. De beschrijving is van een simpel links-rechts type, je blijft om de route te volgen onderweg steeds lezen. Bij verschillende routes zijn alternatieven/afkortingen aangegeven. De tekst en de kaart bevatten verwijzingen. De gids bevat weinig achtergrondinformatie, maar wel informatie over de horeca. De routebeschrijving is paginabreed en de extra informatie is over twee kolommen verdeeld. Een handig boekje dat wandelaars de mogelijkheid biedt om zonder veel voorbereiding korte tochten te maken. De gids heeft een handig formaat, de tekst is gezet in een kleine letter. Route-updates en ieder kwartaal een gratis wandelroute zijn te vinden op de website www.stapvoorstap.nl.
(Biblion recensie, N. Hoogerbrug)

Op pad met rugzak en tent
door Sjef van de Poel

20 meerdaagse voettochten in de Benelux, Duitsland en Engeland

Paperback | 248 pagina's | 2003
ISBN: 9038913397

Bestel bij

Recensie:
Een verzameling wandelingen in een andere dan je eigen streek, met alle gegevens die je nodig hebt, variërend in lengte van 35 tot 78 kilometer. In de gids worden twintig meerdaagse tochten beschreven, in Duitsland, Engeland en de Benelux. De zwaarte van de tocht kan aan de hand van de opmerking, met of zonder kinderen, worden beoordeeld. En dan nog is e.e.a. afhankelijk van de ervaring van de kinderen. In Belgie is zorgvuldige planning noodzakelijk, ga er met de auto heen en indien mogelijk met het OV terug. De auteur gebruikt gemarkeerde routes, opletten dus. Je moet tijdens de wandeling blijven lezen om geen afslag te missen. Een extra kaart is nodig en geeft landschappelijke informatie. De tekst is gezet in een magere ouderwetse letter. De kleurenfoto's zijn geconcentreerd, maar zwartwitfoto's staan tussen de tekst. De doelgroep wordt gevormd door toeristen en wandelaars die zonder veel zoekwerk iets van een streek of het land willen zien. De VVV geeft dezelfde informatie. Inwoners van de regio's zullen dit Nederlandstalig boek daarom niet gebruiken. Het is een handige gids met veel informatie, zodat je eenvoudig en snel op weg kunt.
(Biblion recensie, N. Hoogerbrug)

Stadswandelingen
door M. Meijer

40 wandelingen in steden

Paperback | 96 pagina's | 2005
ISBN: 9018021075

Bestel bij

Beschrijving:
Deze wandelgids is volledig vernieuwd. Een aantal steden is vervallen. Daarvoor in de plaats zijn nieuwe routes opgenomen die over het algemeen in wat kleinere, maar des te verrassender, plaatsen en steden lopen. Van de 40 wandelingen zijn er 17 door de ANWB bewegwijzerd. De rest is voorzien van een heldere routebeschrijving. De gids is nu geheel in kleur waardoor vooral de stadsplattegrondjes met ingetekende route duidelijker zijn geworden. In de algemene inleiding wordt veel aandacht besteed aan de bouwkundige ontwikkeling van de Nederlandse steden.
40 wandelingen in plaatsen en steden; Cultuurhistorische achtergronden; Duidelijke plattegronden.
Recensie:
Deze gids wordt in combinatie met de VVV uitgegeven als ANWB wandelgids. Aandacht wordt besteed aan de historie, inrichting of opzet van een stad. De beschrijving van bijzonderheden of gebouwen en een kaart beslaan 2 pagina's. De route is met een gele lijn aangegeven en bijzonderheden zijn genummerd. Zo staat bijv. bij een wandeling door Maassluis het geboortehuis van de Anti Revolutionair Abraham Kuyper vermeld. Enkele wandelingen zijn bewegwijzerd, maar met de straatnamen is verdwalen moeilijk. De routes starten bij een station, een goede opzet. Er zijn 40 routes van 4 tot 8 km of 1 tot 2,5 uur, afhankelijk van het tempo. Aanvullende gegevens zijn bij VVV's verkrijgbaar. Het boek is gezet in een moderne en leesbare letter. De doelgroep wordt gevormd door wandelaars die een stadswandeling willen maken en liefhebbers van architectuur, toeristen en bewoners van de steden of regio's. Het geheel biedt voor een bescheiden bedrag praktisch wandelplezier voor veel mensen. Geactualiseerde druk.
(Biblion recensie, N. Hoogerbrug)

Wandelgids voor Limburg
door André Peeters

25 lusvormige stads- en natuurwandelingen

Paperback | 185 pagina's | 1999
ISBN: 9020933450

Bestel bij

Beschrijving:
Deze wandelgids is een uitstekende leidraad voor een historische stadswandeling, een kennismaking met een domein, een tocht door de natuur. De 25 lusvormige wandelingen brengen de lezer naar de mooie plekjes van de provincie Limburg, in 4 steden, op 5 domeinen, in de natuur van het Maasland, de Kempen, Midden-Limburg, Haspengouw en de Voerstreek. De meeste routes zijn bewegwijzerd.
Recensie:
Gidsje met 28 wandelingen in het Limburgse Heuvelland en de Belgische Voerstreek ten zuiden ervan en een trektocht van twee of drie dagen. Hiervan zijn er 19 (tevens) gemarkeerd door gekleurde paaltjes. Elke "rondwandeling" bevat een beschrijving van het wandelgebied en gegevens over de lengte (tussen de 4 en 19 km), (matige) hoogteverschillen en bereikbaarheid per openbaar vervoer. De route wordt duidelijk en puntsgewijs beschreven en aan het eind op een zwart-wit topografisch kaartje getoond. Het geringe aantal zwartwitfoto's van matige kwaliteit voegt niets toe. Ook geschikt voor toeristen en Limburgers van wie de wandelconditie (nog) niet zo goed is. Geactualiseerde en uitgebreide editie.
(Biblion recensie, Redactie)

Wandelgids voor Zuid-Limburg en Voerstreek
door M. Pelgrim

28 wandelingen en een meerdaagse tocht

Paperback | 72 pagina's | 2002
ISBN: 9075362390

Bestel bij

Recensie:
Gidsje met 28 wandelingen in het Limburgse Heuvelland en de Belgische Voerstreek ten zuiden ervan en een trektocht van twee of drie dagen. Hiervan zijn er 19 (tevens) gemarkeerd door gekleurde paaltjes. Elke "rondwandeling" bevat een beschrijving van het wandelgebied en gegevens over de lengte (tussen de 4 en 19 km), (matige) hoogteverschillen en bereikbaarheid per openbaar vervoer. De route wordt duidelijk en puntsgewijs beschreven en aan het eind op een zwart-wit topografisch kaartje getoond. Het geringe aantal zwartwitfoto's van matige kwaliteit voegt niets toe. Ook geschikt voor toeristen en Limburgers van wie de wandelconditie (nog) niet zo goed is. Geactualiseerde en uitgebreide editie.
(Biblion recensie, Redactie)

Texelpad
door Diederik Monch

wandelroute rond Texel

Paperback | 88 pagina's | 2005
ISBN: 9070601869

Bestel bij

Recensie:
Het boekje is opgezet zoals alle andere in de serie streekpaden die in het veld met gele en rode strepen aangeduid worden: het bevat een algemene historiografische inleiding, wat wandeltips en een overzicht van de verschillende etappes, gevolgd door zuid-noord en noord-zuid beschrijvingen van de route op rechterpagina's en gekleurde 1:25.000 kaarten van de Topografische Dienst op linkerpagina's. De uitgave wordt besloten met informatie over kampeerterreinen en jeugdherbergen. Tot slot bevat het boekje, dat geillustreerd is met kleurenfoto's en gekleurde tekeningen, aanwijzingen in het Engels, Duits en Frans. De binnenkant van de achterflap bevat een verklaring van de op de kaarten gebruikte tekens.
(Biblion recensie, Redactie)

Wandelen om Amsterdam
door John Jansen van Galen

Hardcover | 127 pagina's | 2004
ISBN: 9025416594

Bestel bij

Beschrijving:
Amsterdam is een prima vertrekpunt voor wandelingen. Ondanks alle bebouwing blijven de groene vingers diep in de stad grijpen: via de Amstel, door het Amsterdamse Bos en het Vondelpark, langs het Amsterdam-Rijn- en het Noord-Hollands kanaal, door de Bretten en het Westerpark. En met het openbaar vervoer sta je binnen een halfuur helemaal buiten, in Waterland, het Gooi of Duin- en Kruidberg. Daar kan de wandeling beginnen, door weiden en akkers, langs vaarten en rivieren, over heidevelden of oude zeedijken, door duinvalleien en landgoederen, dikwijls met aan de einder de contouren van de Bijlmer, de Rembrandt-toren of het Westelijk Havengebied. John Jansen van Galen beschrijft 28 wandelingen vanuit Amsterdam, elk van ongeveer 15 kilometer: met routebeschrijving, aanwijzingen omtrent openbaar vervoer en horeca onderweg, plus korte impressies van het geluksgevoel dat de stedeling bevangt die te voet de hoofdstad achter zich laat.
Recensie:
Een klein, in de binnenzak te steken, boekje waarin 28 wandelingen staan van 11 tot 21 kilometer die in en om Amsterdam te maken zijn. Het vertrek- en eindpunt van iedere wandeling zijn met het openbaar vervoer te bereiken. De wandelingen zijn eerder gepubliceerd in Het Parool en zijn netjes up-to-date gebracht. Van iedere wandeling wordt een korte impressie gegeven, gevolgd door een beknopte routebeschrijving die, anders dan in de krant, in lopende zinnen wordt gegeven. Aan het eind staan steeds in een kader de openbaar vervoer mogelijkheden. Veel wandelingen volgen gedeeltelijk, een enkele keer geheel, een door de Stichting LAW en het NIVON gemarkeerd traject. In de routebeschrijvingen is aangegeven waar dit het geval is. De kleurenfoto bij iedere route voegt alleen wat sfeer toe. Een leuk boekje met aardige dagwandelingen.
(Biblion recensie, Redactie)

100% Amsterdam
door Saskia van Rijn

ontdek de stad in 6 wandelingen

Paperback | 151 pagina's | 2005
ISBN: 9057671689

Bestel bij

Beschrijving:
Winkelen in de negen straatjes, de statige kalenderpanden aan het Entrepotdok bekijken, het tropenmuseum bezoeken, etalages kijken in de chique PC Hooftstraat, relaxen in een zoutwatertank van Koan Float en 's avonds een biertje drinken bij café Papeneiland of wandelen langs de Amstel.

In het voetspoor van Mondriaan en Olie
door Marieke van Gessel

wandelen en fietsen langs het Gein

Paperback | 110 pagina's | 2005
ISBN: 9068683837

Bestel bij

Beschrijving:
In de voetsporen van schrijvers, kunstenaars en fotografen neemt dit boek u mee langs de oevers van het Gein bij abcoude. Het prachtige natuurgebied is al eeuwen een trekpleister voor wandelaars en natuurliefhebbers. Maar ook kunstenaars lieten zich inspireren door deze pittoreske omgeving. Grote namen waren er vroeger regelmatig te vinden om hun visie op het Gein vast te leggen. 'In het voetspoor van Mondriaan en Olie' verhaalt over het landschap en zijn geschiedenis, over het boerenleven, de molens, de boerderijen en over bijzondere bezienswaardigheden. Bij station Abcoude begint en eindigt de wandeling door dit oorspronkelijke, Hollandse polderlandschap. Op tal van plaatsen wordt stilgestaan bij wat er is veranderd of gelijk gebleven sinds de tijd dat Jac. P. Thijsse en Nescio hier wandelden, Jacob Olie hier fotografeerde en Piet Mondriaan hier schetste en schilderde.
Recensie:
In dit aardige boekje wordt een voet- en fietstocht beschreven langs het riviertje de Gein ten zuidoosten van Amsterdam in het spoor van de schilder Mondriaan en de fotograaf Olie. De tocht tussen Abcoude en Driemond is ca. 12 km lang, heen en terug langs de rivier. Alle karakteristieke boerderijen en andere gebouwen worden beschreven met speciale aandacht voor de cultuurhistorische achtergronden. Hieraan vooraf gaan vrij uitgebreide inleidingen over de geschiedenis van het cultuurlandschap en de vele, vooral beeldende kunstenaars die er sinds de 17e eeuw hebben gewerkt. De publicatie besluit met evenementen, logeeradressen, bezienswaardigheden in de omgeving, literatuur, tips en adressen van cultuurhistorische instellingen. Vele foto's van gebouwen, zowel huidige als historische, w.o. die van Jacob Olie, evenals afbeeldingen van schilderijen, waarvan verschillende in kleur maken het boekje extra feestelijk. Een overzichtskaarten met huidige en voormalige bebouwing langs het Gein en een topografische kaart treft men op de voor- en achterflap aan.
(Biblion recensie, Dr. J. Kroes)

Wandelgids Noord-Holland
door M. Pelgrim

33 bijzondere dagwandelgids het Duin-en Kustpad: een mooie tweedaagse trektocht

Paperback | 80 pagina's | 2004
ISBN: 9075362552

Bestel bij

Beschrijving:
De Noord Hollandse duinen en kust vertonen zó'n rijkdom aan wandelmogelijkheden, dat wij maar liefst 33 routes en één tweedaagse trektocht (Het Duin- en Kustpad) nodig hadden om u daar kennis mee te kunnen laten maken.
Topografische kaartjes en routebeschrijvingen wijzen u de weg, veel tochten zijn zelfs bewegwijzerd; talloze routes kunnen met elkaar gecombineerd worden.
De achtergrondinformatie bij de routes is boeiend en vergemakkelijkt uw keuzen. Met de landschapswijzer kunt u zelf nog sneller een goede keus maken.
Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: Wandelingen vanaf NS-Stations, de mooist gelegen bankjes, horecagelegenheden, kinderen, honden en Regionale Wandelgroepen.
Recensie:
Het boekje geeft een beschrijving van 33 korte en lange wandelingen en een tweedaagse tocht (Het Duin- en Kustpad) langs de Noord-Hollandse kust. Voorin bevat het gidsje een handig informatief overzicht over alle wandelingen met gegevens over VVV's, wandelgroepen, bezoekerscentra en internetadressen. Elke wandeling wordt voorafgegaan door een korte sfeerbeschrijving en soms een blokje achtergrondinformatie. Deze teksten (soms met schetsje) geven een aardig sfeerbeeld, maar lezen wat moeilijk door de lange zinnen. Na deze tekst volgt een heldere routebeschrijving. Deze wordt ondersteund door een simpel, maar afdoende kaartje. Verder zijn gegevens opgenomen over horeca, combineerbaarheid van routes en bereikbaarheid met auto of openbaar vervoer. De uitvoering van het boekje is eenvoudig (zwart-wit met steunkleur, geen foto's). Deze opmaak volstaat voor het doel: een wandelgidsje zonder franje. Geactualiseerde druk.
(Biblion recensie, Rob Gerits)

Wandelen in Noord-Hollandse landgoederen
door Louise van Delden

Hardcover | 72 pagina's | 2000
ISBN: 9058810089

Bestel bij

Recensie:
In dit boekje wordt een aantal suggesties gegeven voor wandelingen op en rondom landgoederen in Noord-Holland. Na een korte inleiding over de verschillende landschapsstijlen die je tegen kunt komen bij landgoederen worden er tien grote en zes wat kleinere landgoederen beschreven die meestal aan de rand van de duinen of in het Gooi liggen. Bij elk landgoed wordt iets verteld over de geschiedenis en de natuur die er voorkomt. Er worden wandelingen over het landgoed beschreven en er worden suggesties gedaan voor een combinatie met wandelingen in de naaste omgeving. Bij elk landgoed wordt ook iets verteld over startpunt, openbaar vervoer, eventuele toegangskaarten en horecagelegenheden. De wandelingen zijn niet moeilijk en zijn vooral geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in de combinatie van natuur en cultuur. Het is jammer dat een kaartje met een helder overzicht van alle wandelingen ontbreekt en dat de namen van de landgoederen vaak niet terug te vinden zijn op de opgenomen kaartjes.
(Biblion recensie, S.D. van Wijngaarden)

Wandelen op de Wadden
door John Jansen van Galen

Hardcover | 127 pagina's | 2003
ISBN: 9025415954

Bestel bij

Beschrijving:
Als een snoer parels bekronen de Waddeneilanden het beeld van Nederland: vijf, door zee omspoelde en tegen het getij verdedigde domeinen van kwelders, duinen en zandplaten. In de folders gelden ze, met hun schelpenpaden, als eldorado voor fietsende toeristen. Maar, eerlijk gezegd, ze zijn zo klein dat je er gauw bent uitgefietst en dan dring je nog niet door tot de woestenijen van de Slufter op Texel, de Boschplaat op Terschelling of het Oerd op Ameland. Het mooiste is de eilanden al wandelend te verkennen, te beginnen op de aanlegsteiger van de veerboten, dwars door de golvende duinen en de ruisende dennenbossen, over de eindeloze stranden en de kruin van de dijken langs de Waddenzee, met zicht op eidereenden, aalscholvers en zeehonden. De wandelaar die daarna terugkeert in de veerhaven heeft het eiland onder de knie!
John Jansen van Galen, chroniqueur van wandelingen voor onder meer Natuurmonumenten, onderzocht het aanbod aan voetpaden op de Waddeneilanden en brengt de verslag uit van de rijkdom die hij aantrof. Neem een paar dagen vrij, ga scheep in Lauwersoog, Holwerd, Harlingen of Den Helder, trek de wandelschoenen aan en leer te voet de schoonheid van de eilanden kennen!
Recensie:
In dit boekje beschrijft de auteur van 'Wandelen om Amsterdam'* de wandelmogelijkheden op de vijf Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het is geen echt wandelboekje. Er worden geen routes beschreven, maar het geeft wel een idee van de diverse mogelijkheden die er zijn om te wandelen op deze eilanden. Elk beschrijving van een eiland begint met een aantal (wandel)ervaringen van de auteur. De informatie die volgt, bevat een opsomming van lange en korte wandelingen en (beknopte) suggesties voor musea, excursies en andere bezienswaardigheden. Het kleine boekje (12x17 cm) met een stevige kaft bevat kleurenfoto's en een kaartje per eiland waarop de belangrijkste wandelroutes ingetekend zijn.
(Biblion recensie, S.D. van Wijngaarden)

Wandelvakanties dicht bij huis
door Paul Maes

20 meerdaagse wandeltochten in Nederland, Belgie, Engeland, Frankrijk en Duitsland

Paperback | 360 pagina's | 2003
ISBN: 9020952390

Bestel bij

Beschrijving:
Deze gids bevat twintig originele ideeën voor een meerdaagse wandelvakantie in Nederland, België, Engeland, Noord-Frankrijk en West-Duitsland. Heerlijk uitwaaien op de Friese dijkkruinen, een avontuurlijke tocht langs de Semois, een trektocht in de desolate Yorkshire Dales, een dromerige trip door de Rijnvallei, een tocht langs de Noord-Franse kusten.
Een uitgelezen en gevarieerd aanbod waar zowel de geoefende trekker als de actieve familie veel plezier aan zal beleven.
Recensie:
Een herdruk van een gids met twintig meerdaagse wandeltochten die binnen een halve dag bereikbaar zijn vanuit het centrum van Nederland. Er is niet veel veranderd in vergelijking met de vorige druk. De routes zijn hetzelfde gebleven. Wel is de praktische informatie gecheckt en zijn de adressen, websites en prijzen van organisaties en overnachtingsmogelijkheden aangepast. De meeste tochten die beschreven worden, duren drie of vier dagen, maar er is ook een tocht van zeven dagen en er zijn drie tochten van twee dagen. Twee tochten gaan door Parijs en Londen. Gemiddeld wordt er 17,5 kilometer per dag gewandeld. Alles wat je nodig hebt om zelf zo'n tocht te organiseren, staat in het boek. Bij elke tocht vind je logiesadressen, een routekaartje en een routebeschrijving. Voorin het boek staat een handig overzicht van de twintig tochten met een indicatie van de lengte, duur, landschap, moeilijkheidsgraad, bewegwijzering en geschiktheid van de tocht voor kinderen.
(Biblion recensie, S.D. van Wijngaarden)

Veluwe
door Robert Eckhardt

Hardcover | 96 pagina's | 2004
ISBN: 9018019062

Bestel bij

Beschrijving:
Veertig wandelingen, van een paar uur tot een kleine dagtocht. Een aantal routes is te combineren tot een stevige dagtocht. In het algemeen zijn de wandelingen met paaltjes gemarkeerd of van routebordjes voorzien. Waar geen paaltjes zijn, heeft de route een grondige routebeschrijving. Bij elke wandeling staat een duidelijk routekaartje en praktische gegevens. Veel aandacht wordt besteed aan de natuur van de Veluwe, het grootste laaglandnatuurgebied van Noordwest-Europa.
Recensie:
In dit boekje worden 40 dagwandelingen vanaf 4 t/m 17 km beschreven. Het boekje start met praktische informatie en een goed leesbare beschrijving van de Veluwe. Iedere wandeling begint met een korte, informatieve kenschets van het gebied waar de route doorheen voert. Deze wordt gevolgd door een duidelijke routebeschrijving, een helder kaartje, praktische informatie en een kleurenfoto. De opmaak is kleurig, wat vol, maar toch overzichtelijk. Het formaat is handzaam. Kortom een handig wandelboekje. Voor deze geactualiseerde herdruk zijn de gegevens bijgewerkt tot februari 2004.
(Biblion recensie, Rob Gerits)

Groene Hart
door Robert Eckhardt

Hardcover | 96 pagina's | 2004
ISBN: 9018019070

Bestel bij

Recensie:
Door het Groene Hart van Holland en Utrecht zijn 35 door de ANWB gemarkeerde wandeltochten van 6 tot 14 km uitgezet; ze worden in dit boekje beschreven. De meeste zijn gesitueerd in het oostelijke deel van dit gebied dat globaal wordt begrensd door Den Haag, Rotterdam, Waal, Utrecht, het Gooi en Amsterdam. Na een korte typering wordt elke tocht gedetailleerd beschreven aan de hand van een wandelkaartje in kleur. Verder wordt aandacht besteed aan landschappelijke en cultuurhistorische bezienswaardigheden, steeds aangevuld met een kadertekst over een opvallend fenomeen op de route. Bij het kaartje is korte informatie over afstand, bewegwijzering, bereikbaarheid en horeca te vinden. Een overzichtskaart en inleidingen over het gebruik van de gids en het landschap van het Groene Hart gaan vooraf aan de wandelbeschrijvingen in dit boekje, dat verder is geïllustreerd met landschapsfoto's in kleur.
(Biblion recensie, Dr. J. Kroes)

Wandelgids voor Zuid-Holland
door W. Michels & M. Pelgrim

26 bijzondere dagwandelingen Het kade-Polderpad: een mooie twee-of driedaagse trektocht

Paperback | 72 pagina's | 2003
ISBN: 9075362536

Bestel bij

Recensie:
Deze wandelgids, geschreven door medewerkers van Reisboekhandel Stap voor Stap, beschrijft 26 dagwandelingen door Zuid-Holland. De routes zijn grotendeels rondwandelingen en varieren in lengte van 2 tot 27 km. Daarnaast is er een beschrijving van een twee- of driedaagse trektocht. Een aantal routes is te combineren. Naast routebeschrijvingen wordt bij elke wandeling achtergrondinformatie gegeven over natuur en landschap. De praktische informatie over openbaar vervoer, horeca en dergelijke is beperkt. Een deel van de routes is gemarkeerd. De gids heeft een handzaam formaat, een sobere vormgeving en is helder geschreven. Geillustreerd met (matige) zwartwitfoto's en (fragmenten van) topografische kaartjes, waarin de route is aangegeven. Het omslag toont een kleurenfoto van de molens bij Kinderdijk op een blauwe achtergrond. Door de verschillende lengtes van de wandelingen geschikt voor zowel geoefende als ongeoefende wandelaars. Een nuttige uitgave voor het zoeken van wandelmogelijkheden in deze verstedelijkte provincie. Geactualiseerde en bijgewerkte editie; de vorige uitgave van 1999 is niet meer bruikbaar.
(Biblion recensie, Redactie)

Overzichten
Wandeltraining

Wandelschema's

Wandelblessures

Hartslagmeter

Wandeltochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Wandelen

Tips

Boeken

Site