ALLES OVER WANDELEN
× Wandeltraining.nl Homepage Tools Wandeltraining Wandelschema's Wandelblessures Hartslagmeter Wandeltochten Sportvoeding Ideale gewicht Wandelen Tips Boeken Site


Wandelboeken en wandelgidsen BelgiŽ

Lekker wandelen in Nederland en Vlaanderen

Paperback | 80 pagina's | 2008
ISBN: 9789047503965

Bestel bij

Beschrijving:
Dit nieuwe gidsje bevat twintig wandelingen door natuurgebieden en steden in Nederland en Vlaanderen. Bij elke wandeling vindt u een uitgebreide beschrijving waarin punt voor punt wordt aangegeven hoe u moet lopen, de nummering van de punten vindt u terug op de kaart in het boek. Hierop staat de route nauwkeurig aangegeven. Bij iedere wandeling staat achtergrondinformatie over de culturele en landschappelijke bijzonderheden die langs de route liggen.

Groot Wandelboek Ardennen
door Julien van Remoortere

het standaardwerk met 100 lusvormige wandelingen

Paperback | 480 pagina's | 2006
ISBN: 9020965557

Bestel bij

Beschrijving:
Het boek is uitgegroeid tot een standaardwerk met 100 prachtige tochten, goed voor ruim 700 km wandelplezier. Wandelpaden zijn evenwel onderhevig aan veranderingen en moeten regelmatig worden gecontroleerd. Voor deze negende editie stapte Julien van Remoortere alle wandelingen opnieuw af om de trajecten aan de huidige toestand op het terrein te toetsen. Waar nodig werden de parcoursen aangepast. Aangezien de auteur contstant op zoek is naar nieuwe wondermooie plekjes en interessante paadjes, werden een aantal tochten opzettelijk naar dergelijke 'nieuwe vondsten' omgeleid.
Centrale thema's in deze Ardennengids zijn het uitbundige natuurschoon en de rustige dorpjes en gehuchten. Met dit wandelboek in de hand loop je bovendien niet voorbij aan de talrijke, vaak onopvallende, bezienswaardigheden onderweg. Op de overzichtelijke kaartjes ten slotte werden alle wandelingen duidelijk uitgetekend; verloren lopen is dan ook gewoonweg uitgesloten!
Recensie:
Deze inmiddels negende druk is opnieuw herzien. De auteur, die al meer wandelpublicaties op zijn naam heeft staan, bewandelde voor deze editie alle trajecten uit de vorige editie van het boek en toetste de informatie aan de actuele toestand. Daarnaast heeft hij trajecten waar nodig aangepast. Dit boek bevat honderd wandeltochten in de Ardennen die de wandelaar door natuurschoon en langs cultuurgoed leiden. Bij elkaar opgeteld goed voor ruim 700 kilometer wandelplezier. De uitgebreide beschrijvingen van de wandelingen worden voorafgegaan door een korte beschrijving van de diverse gebieden in de Ardennen. Het boek is leuk voor wandelliefhebbers die in deze streek wonen en voor vakantiegangers. Voorzien van wandelkaarten en plaatsnamenregister, geen foto's.
(Biblion recensie, Redactie)

Wandelboek Ardense Bossen
door Julien van Remoortere

20 lusvormige wandeltochten door de mooiste bossen van de Ardennen

Paperback | 180 pagina's | 2005
ISBN: 9020959654

Bestel bij

Beschrijving:
'Wandelboek Ardense Bossen' beschrijft twintig lusvormige wandelingen in het bijzonder gevarieerde boslandschap van de authentieke Ardennen. Dit is het stuk Hoog-BelgiŽ dat zich, op een hoogte van 300 ŗ 700 m, uitstrekt over het oostelijke-zuidoostelijke deel van de provincie Luik, de provincie Luxemburg, de meest zuidelijke 'benen' van de provincie Namen en de voet van de 'laars' van Henegouwen. De Ardennen zijn voor Julien van Remoortere al een half mensenleven lang een fascinerende streek, waarin hij steeds weer nieuwe, fantastische plekjes en bezienswaardigheden weet te ontdekken. In deze gids neemt de auteur u mee op een unieke ontdekkingsreis naar de mooiste plaatsen van de 'echte Ardennen'.
Recensie:
De Ardennen vormen een prachtig decor voor vele gevarieerde wandelingen. Julien van Remoortere heeft 20 lusvormige wandelingen in de Belgische Ardennen, uiteenlopend van 6,8 tot 11,5 kilometer, in deze gids uitgewerkt. Ze leiden elk door een uniek gedeelte van het Ardense bosgebied en geven een veelzijdig beeld van de bosbouw en de flora en fauna. Elke wandeling wordt ingeleid door een informatief en geillustreerd overzicht van de natuurlijke hoogtepunten die onderweg te bewonderen zijn. Een overzichtelijke stapsgewijze beschrijving van het verloop van de wandeling, vergezeld van een gedetailleerd kaartje, maken verdwalen bijna onmogelijk. Bij elke wandeling is aangegeven wat het te overbruggen hoogteverschil is, hoe begaanbaar de paden zijn en hoe duidelijk ze zijn aangegeven, hoe het beginpunt te bereiken is en wat er in de omgeving te beleven is. Voor de wandelingen is geen speciale ervaring vereist. Veel kleine kleurenfoto's, thematisch register.
(Biblion recensie, Drs. E.L. Poppe)

Wandelgids voor de Ardennen / Noord, west en zuid
door M. Pelgrim

28 Bijzondere dagwandelingen

Paperback | 72 pagina's | 2005
ISBN: 9075362595

Bestel bij

Beschrijving:
Deze wandelgids vormt de neerslag van een maandenlang intensieve verkenning van het westelijk en zuidelijk deel van de Ardennen.
Op dit oppervlak troffen wij zo'n hoeveelheid fraaie landschappen aan, dat wij maar liefst 28 tochten nodig hadden om al het moois voor u te beschrijven.
De wandelingen voeren langs ruisende beken en meanderende riviertjes, kletterende watervallen en driftige stroomversnellingen, over steile heuvels en uitgestrekte, golvende graslanden, door diepe en stille wouden, over kliffen en langs rotswanden; intieme plekjes en schitterende vergezichten wisselen elkaar af. Oude stadjes en verstilde boerendorpen verlevendigen de tocht.
Recensie:
Eenvoudig gidsje met 28 wandelingen van 4-18 km ofwel 1 tot 5 uur in het westelijke en zuidelijk deel van de Belgische Ardennen met routebeschrijving en eenvoudige schetskaartjes. Soms zijn de wandelingen te combineren tot langere routes. Wel wat informatie over flora of fauna, maar verder weinig achtergrondinformatie over het gebied zelf.
(Biblion recensie, Drs. W.A.M. van den Dries)

Wandelen met kinderen in de Ardennen
door Julien van Remoortere

15 wandelingen speciaal ontworpen voor gezinnen met kleine en opgroeiende kinderen : met interessante weetjes : met leuke opdrachten & spelletjes

Paperback | 192 pagina's | 2003
ISBN: 9020950444

Bestel bij

Beschrijving:
Deze gids biedt 15 leuke wandelingen door de mooiste landschappen van de Ardennen. Elke wandeling bestaat uit een basiswandeling van 6 ŗ 7 km lang, een verkortingsmogelijkheid tot ca. 4 km en een uitbreidingsmogelijkheid tot 10 ŗ 11 km lang. Je kunt elke wandeling dus aanpassen aan de leeftijd en de conditie van de kinderen.
De routebeschrijvingen worden afgewisseld met meer dan 60 leerzame kaderteksten, speciaal geschreven voor de leeftijdsgroep van de 4- tot 7-jarigen of de 8- tot 12-jarigen. Samen vormen ze een klein vedamecum van de Ardens natuur.
Bij elke tocht hoort ook een dubbele Doe&Denk-pagina met in totaal 60 woordraadsels, spelletjes voor onderweg, praktische weetjes, handigheidjes, overlevingstrucs, lekkere picknick-ideetjes enzovoort.
Ten slotte maken de gedetailleerde kleurenkaartjes en de 150 kleurenfoto's van deze wandelgids een onmisbare metgezel tijdens de komende familiewandelweekends.
Recensie:
Gidsje met 15 wandelingen, verspreid over de Belgische Ardennen, met verkortingen en verlengingen, fraaie routekaartjes en duidelijke aanwijzingen, gegevens en routebeschrijvingen. Met blokjes tekst met wetenswaardigheden voor 4-7 of 8-12 jarigen, met doe- en denkpagina's met spelletjes, puzzles, raadsels, opdrachtjes etc. Veel fraaie kleurenfoto's, tekeningen, kaartjes en schetsjes. Nu zal men vanuit Nederland niet direct naar dit gebied reizen om een wandeling van 5-12 km te maken, maar het is wel een andere, op kinderen gerichte benadering van de Ardennen en haar kenmerken, flora en fauna en karakter.
(Biblion recensie, Drs. W.A.M. van den Dries)

Wandelen langs Ardense rivieren
door Julien van Remoortere

30 lusvormige wandelingen

Paperback | 143 pagina's | 2003
ISBN: 9789020918175

Bestel bij

Beschrijving:
Iedereen heeft zo zijn lievelingsplekjes. Voor Julien Van Remoortere zijn dit, in eigen land althans, de Hoge Venen en de Ardense valleien, uitgegraven en geboetseerd door ontelbare waterloopjes en fraaie rivieren. Ondertussen stapte Van Remoortere ruim 15.000 km af ten zuiden van de valleien van Samber en Maas, wat onder meer resulteerde in een 15-tal dicht-bij-huiswandelgidsen. Keer op keer slaagt hij erin de heerlijkste wandelparcours uit te stippelen over smalle paadjes, langs kronkelende riviertjes, door diepe wouden en vergeten dorpjes.
Recensie:
Wandelen langs riviertjes en beekjes is vaak leuker en spannender dan door een wat monotoon bos, vooral voor kinderen. Deze gids beschrijft 30 wandelingen (de helft in de oostkantons) van 6,5 tot 16,5 km, voorzien van schetskaartjes en een nauwkeurige routebeschrijving. Meestal wordt gebruik gemaakt van bestaande routes. De gids is vooral geschikt voor de actieve wandelaar die er een paar uur op uit wil trekken. Vanuit Nederland zijn de meeste wandelingen dan toch wel wat te ver: je reist geen hele dag voor twee uur wandelen. Vanuit Zuid-Limburg zou het nog net te doen zijn. Zeer kleine letter.
(Biblion recensie, Redactie)

Wandelgids voor Zuid-Limburg en Voerstreek
door M. Pelgrim

28 wandelingen en een meerdaagse tocht

Paperback | 72 pagina's | 2002
ISBN: 9075362390

Bestel bij

Recensie:
Gidsje met 28 wandelingen in het Limburgse Heuvelland en de Belgische Voerstreek ten zuiden ervan en een trektocht van twee of drie dagen. Hiervan zijn er 19 (tevens) gemarkeerd door gekleurde paaltjes. Elke "rondwandeling" bevat een beschrijving van het wandelgebied en gegevens over de lengte (tussen de 4 en 19 km), (matige) hoogteverschillen en bereikbaarheid per openbaar vervoer. De route wordt duidelijk en puntsgewijs beschreven en aan het eind op een zwart-wit topografisch kaartje getoond. Het geringe aantal zwartwitfoto's van matige kwaliteit voegt niets toe. Ook geschikt voor toeristen en Limburgers van wie de wandelconditie (nog) niet zo goed is. Geactualiseerde en uitgebreide editie.
(Biblion recensie, Redactie)

Wandelboek Hoge Venen
door Julien van Remoortere

20 lusvormige wandelingen in het grootste naturreservaat van Belgie

Paperback | 174 pagina's | 2004
ISBN: 9020954857

Bestel bij

Beschrijving:
Dit is een gids over de Hoge Venen zoals u er nog nooit een in uw handen hebt gehad. Waarom? Omdat hij niet alleen de twintig mooiste wandeltochten door en langs het natuurreservaat tot in de puntjes beschrijft, maar tevens uitgebreide informatie verstrekt over alles wat er in dat gebied groeit en leeft.
Met deze gids heeft u inderdaad twee gidsen in ťťn band: een unieke wandelgids ťn een vademecum van de fauna en flora in de Hoge Venen. Bij wijze van toemaatje krijgt u een gedetailleerd overzicht van de skimogelijkheden in de streek.
Dit boek bevat een overvloed aan uitnodigende kleurenfoto's van de mooiste plekjes en de meest interessante bezienswaardigheden. En de gedetailleerde kaartjes in kleur zorgen ervoor dat u nergens verloren loopt.
Recensie:
In deze gids zijn 20 rondwandelingen in de Hoge Venen opgenomen, een natuurreservaat in het oosten van Belgie. De routes varieren van 6 tot 17 kilometer. Van elke route is een klein kaartje opgenomen, alsmede een korte toelichting over de aard van de weg, de bewegwijzering, gegevens over parkeren, kaarten en adressen voor toeristische informatie. Hierna volgt een uitgebreide beschrijving van de route waarin tevens informatie is opgenomen over flora, fauna, wetenswaardigheden, historische gebeurtenissen etc. Het boekje is geÔllustreerd met fraaie foto's. Met register, lijstje met nuttige informatie en korte informatie over langlaufen in het gebied.
(Biblion recensie, Drs. W.A.M. van den Dries)

Groot wandelboek Vlaanderen
door Luc Vanneste

het standaardwerk met 75 lusvormige wandelingen

Paperback | 360 pagina's | 2006
ISBN: 9020966871

Bestel bij

Recensie:
Groot wandelboek Vlaanderen is een samenwerking tussen VZW Vakantiegenoegens en Luc Vanneste. In deze gids staan 75 wandelingen, verdeeld over 5 Vlaamse provincies en in lengte varierend van 7 tot 20 km. Beschrijvingen en routekaartjes volgens een vast stramien. Achtergrondinformatie staat bij de beschrijving, maar bij de Kemmelbergroute blijft bijvoorbeeld het uitzicht op Ieper onvermeld. Hoe je er komt, waar je eet, loopt of kunt rijden met een kinderwagen en parkeert staat in de gids. Verder adressen, telefoonnummers en internetgegevens, maar geen gegevens over het openbaar vervoer. De routes zijn in korte stukken beschreven. Bij de routes staan verkortingen en verlengingen naast suggesties voor horecagelegenheden. Het boek is gezet in een kleine moderne letter en gevat in een handig maar door het grote aantal wandelingen, toch dikke formaat. De doelgroep is de beginnende of gevorderde wandelaar, toeristen en bewoners van de regio. Vanneste die samen met de VZWV een boel veldwerk heeft verzet, biedt met deze heruitgave veel nieuwe informatie en nieuwe wandelroutes aan.
(Biblion recensie, N. Hoogerbrug)

Wandelvakanties dicht bij huis
door Paul Maes

20 meerdaagse wandeltochten in Nederland, Belgie, Engeland, Frankrijk en Duitsland

Paperback | 360 pagina's | 2003
ISBN: 9020952390

Bestel bij

Beschrijving:
Deze gids bevat twintig originele ideeŽn voor een meerdaagse wandelvakantie in Nederland, BelgiŽ, Engeland, Noord-Frankrijk en West-Duitsland. Heerlijk uitwaaien op de Friese dijkkruinen, een avontuurlijke tocht langs de Semois, een trektocht in de desolate Yorkshire Dales, een dromerige trip door de Rijnvallei, een tocht langs de Noord-Franse kusten.
Een uitgelezen en gevarieerd aanbod waar zowel de geoefende trekker als de actieve familie veel plezier aan zal beleven.
Recensie:
Een herdruk van een gids met twintig meerdaagse wandeltochten die binnen een halve dag bereikbaar zijn vanuit het centrum van Nederland. Er is niet veel veranderd in vergelijking met de vorige druk. De routes zijn hetzelfde gebleven. Wel is de praktische informatie gecheckt en zijn de adressen, websites en prijzen van organisaties en overnachtingsmogelijkheden aangepast. De meeste tochten die beschreven worden, duren drie of vier dagen, maar er is ook een tocht van zeven dagen en er zijn drie tochten van twee dagen. Twee tochten gaan door Parijs en Londen. Gemiddeld wordt er 17,5 kilometer per dag gewandeld. Alles wat je nodig hebt om zelf zo'n tocht te organiseren, staat in het boek. Bij elke tocht vind je logiesadressen, een routekaartje en een routebeschrijving. Voorin het boek staat een handig overzicht van de twintig tochten met een indicatie van de lengte, duur, landschap, moeilijkheidsgraad, bewegwijzering en geschiktheid van de tocht voor kinderen.
(Biblion recensie, S.D. van Wijngaarden)

Wandelnetwerk Hoge Venen & Oostkantons
door Julien van Remoortere

Eupen - Baraque Michel - Spa - Butgenbach

Paperback | 190 pagina's | 2002
ISBN: 9020946765

Bestel bij

Beschrijving:
In deze Dicht-bij-huis+ gids vind je vier wandelnetwerken. Elk netwerk is samengesteld uit verschillende wandeltochten of 'trajecten' die met elkaar verbonden zijn. Je kunt deze trajecten naar keuze combineren en zo tientallen wandelingen samenstellen.
De regio waarin elk netwerk ligt wordt voorgesteld in een algemene inleiding. Je verneemt meer over de bezienswaardigheden, extra kaarten, adressen en telefoonnummers van toeristische diensten en leuke adresjes voor een natje en een droogje onderweg.
Recensie:
Met deze nieuwe serie van uitgeverij Lannoo kun je zelf wandelingen samenstellen in de Ardennen. In dit boek komt het wandelgebied rondom Eupen, Baraque Michel, Spa en Butgenbach aan bod. Van elke regio is een wandeltraject met een totale lengte van 4065 kilometer opgenomen. Men kan zelf een wandeling samenstellen door delen van dit wandeltraject met elkaar te combineren. Zo is het voor iedereen mogelijk een geschikte wandeling uit te zetten, van een uurtje tot en met een heel lange dagwandeling. Het geheel heeft wel wat weg van de kaarten van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer waarop de gekleurde paaltjeswandelingen zijn getekend. Een extra wandelkaart is niet meer nodig. Van elke regio vindt men een duidelijk overzichtskaartje en van elk wandeltraject een zeer gedetailleerd kaartje in kleur en een routebeschrijving. Bij elk wandeltraject is informatie opgenomen over horeca, parkeergelegenheid, bewegwijzering en er worden suggesties gedaan voor combinaties van bepaalde onderdelen.
(Biblion recensie, S.D. van Wijngaarden)

Groot Wandelboek Belgische Kastelen / Vlaanderen
door Julien van Remoortere

20 lusvormige wandelingen : met praktische gids kasteelbezoek

Paperback | 191 pagina's | 2003
ISBN: 9020950983

Bestel bij

Beschrijving:
Vlaanderen mag nit alleen trots zijn op een aantal prachtige kunststeden, maar ook op een rist - vaak eeuwenoude - kastelen die het bezoeken meer dan waard zijn.
Uit het grote aanbod selecteerde auteur Julien van Remoortere twintig interessante kastelen, verspreid over de vijf Vlaamse provincies. Het merendeel van de kastelen kunt u bezoeken; in elk geval zijn ze allemaal perfect zichtbaar vanaf de wandelweg.
Rond elk kasteel is een lusvormige wandeling uitgestippeld, waarbij het kasteel vanuit diverse hoeken in beeld komt. Naast een gedetailleerde beschrijving van de tocht, krijgt u een duidelijke wandelkaart en een reeks 'smaakmakende' illustraties.
Uiteraard verneemt u meer over de geschiedenis en de wetenswaardigheden van de kastelen, alsook alle praktische info voor een kasteelbezoek.
Ten slotte bevat ieder hoofdstuk drie interessante weetjes over de natuur, de geografische omkadering, de kunstwerken en de historische en folkloristische wetenswaardigheden langs het wandeltraject.
Recensie:
Twintig wandelingen, variŽrend in afstand van 5,8 tot 13 kilometer, rondom interessante Vlaamse kastelen. Elke wandeling toont het kasteel en het omliggende landschap in alle facetten. Alvorens de wandeling opgesplitst in een aantal gedetailleerd beschreven onderdelen aan bod komt, wordt een inleidende schets gegeven van de geschiedenis en de architectuur van het kasteel. Het boek besteedt opvallend veel aandacht aan het natuurschoon rondom het kasteel, alsmede aan kunstwerken en bijzondere gebouwen die tijdens de wandeling gepasseerd worden. Elke wandeling wordt vergezeld van een overzichtelijk kaartje, praktische informatie over de aard van de weg, bewegwijzering, parkeergelegenheid, aanvullend kaartmateriaal, contactadressen en bezienswaardigheden in de omgeving. Van kastelen die te bezichtigen zijn, wordt informatie gegeven over de openingstijden. Het boek is rijk voorzien van kleurenfoto's en wordt gecompleteerd door een korte inleiding en een register. Door het praktische formaat is het eenvoudig mee te nemen tijdens de wandelingen. Een aanrader voor de avontuurlijk ingestelde Belgieganger.
(Biblion recensie, Drs. E.L. Poppe)

Wandelboek Belgische Kastelen / 2 WalloniŽ
door Julien van Remoortere

20 lusvormige wandeltochten langs de mooiste kastelen en kasteelruines van Wallonie

Paperback | 179 pagina's | 2003
ISBN: 902095203X

Bestel bij

Recensie:
Dit boek presenteert 20 wandelingen, varierend in afstand van 5,7 tot 14,8 kilometer, rondom interessante Waalse kastelen. Elke wandeling toont het kasteel en het omliggende landschap in alle facetten. Alvorens de wandeling opgesplitst in een aantal gedetailleerd beschreven onderdelen aan bod komt, wordt een inleidende schets gegeven van de geschiedenis en de architectuur van het kasteel. Het boek besteedt opvallend veel aandacht aan het natuurschoon rondom het kasteel, alsmede aan kunstwerken en bijzondere gebouwen die tijdens de wandeling gepasseerd worden. Elke wandeling wordt vergezeld van een overzichtelijk kaartje, praktische informatie over de aard van de weg, bewegwijzering, parkeergelegenheid, aanvullend kaartmateriaal, contactadressen en bezienswaardigheden in de omgeving. Van kastelen die te bezichtigen zijn, wordt informatie gegeven over de openingstijden. Het boek is rijkelijk voorzien van kleurenfoto's en wordt gecompleteerd door een korte inleiding en een register. Door het praktische formaat is het eenvoudig mee te nemen tijdens de wandelingen.
(Biblion recensie, Drs. E.L. Poppe)

Wandelgids Antwerpen Boekenstad
door Tom Naegels

Paperback | 180 pagina's | 2004
ISBN: 902095735X

Bestel bij

Beschrijving:
In de straten van Antwerpen leeft acht eeuwen literatuurgeschiedenis: van Hadewijch en Anna Bijns tot Paul Van Ostaijen, Willy Vandersteen, Hugo Claus en huidig stadsdichter Tom Lanoye.
Deze gids met vijf literaire wandelingen laat u aan de lijve proeven van Antwerpen boekenstad. U bevrijdt de stad van de Hollanders met Hendrik Conscience, u betoogt tegen de Franstaligen met Paul Van Ostaijen (en wordt opgepakt) en u wordt ondergedompeld in de happenings van de jaren zestig, toen artiesten katten aten...
Met smaakmakende citaten en anekdotes.
Bij elke wandeling hoort tevens een overzicht van de leukste winkels, cafťs en restaurants van die wijk.
Recensie:
Als je het register van deze uitgave mag geloven, is Willem Elsschot de meest Antwerpse schrijver. Hij komt voor in alle vier de literaire wandelingen die beschreven worden. Maar ook Hugo Claus, Hendrik Conscience, Maurice Gilliams, Tom Lanoye, Paul van Ostaijen en Eddy van Vliet figureren met vrij grote regelmaat. De beschrijvingen zijn zeer uitgebreid met aandacht voor vele details. Ze zijn geillustreerd met mooie grote en kleine zwartwitfoto's, en met handige kaartjes. In kleine bruingekleurde tekstblokken wordt informatie over specifieke instellingen verstrekt. Het gebruikte lettercorpus is nogal klein, de oudere wandelaar zal het beslist niet zonder leesbril kunnen stellen. Daarbij zijn de marges aan de krappe kant, waardoor de bladspiegel overvol is. Overigens is het te betreuren dat in een in Vlaanderen uitgegeven, door een Vlaamse auteur geschreven boek, de 'Hollandse haarziekte' ook al heeft toegeslagen: in de inleiding staat "toen Nederland op haar eentje", terwijl dat toch echt "zijn eentje" had moeten wezen.
(Biblion recensie, Dick Welsink)

Overzichten
Wandeltraining

Wandelschema's

Wandelblessures

Hartslagmeter

Wandeltochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Wandelen

Tips

Boeken

Site