ALLES OVER WANDELEN
× Wandeltraining.nl Homepage Tools Wandeltraining Wandelschema's Wandelblessures Hartslagmeter Wandeltochten Sportvoeding Ideale gewicht Wandelen Tips Boeken Site


Koolhydraten

Koolhydraten worden door de spijsvertering afgebroken tot glucose, waarna het verbrand kan worden. Deze verbranding gaat erg snel en is de snelst beschikbare energie. Als er meer glucose beschikbaar is dan er nodig is wordt de glucose op geslagen in de vorm van glycogeen.Deze opslagcapaciteit is echter beperkt, de rest wordt opgeslagen als vet. In de spieren bevindt zich een glycogeenvoorraad die voldoende is voor ongeveer een uur intensief sporten. Er zijn verschillende soorten koolhydraten die worden ingedeeld op basis van snelheid waarmee ze door het lichaam worden opgenomen en verbrand. De snelste zijn de suikers, deze bevatten veel calorieŽn en ze vallen onder de enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten (c.q. mono- en disachariden). Voor het dagelijks leven zijn er voldoende suikers in de voeding aanwezig. Echter bij een grote inspanning verbruikt het lichaam extra veel glucose. Het kan dan noodzakelijk zijn om extra suikers in de vorm van een banaan, rozijnen of een Sportdrank te gebruiken.

Percentages koolhydraten van enkele producten
Mono- en disachariden Suiker 100%
Honing 80%
Snoepgoed 70%
Koek en gebak 40-75%
Polysachariden Bruin brood 45%
Pasta (niet gekookt) 70%
Rijst (niet gekookt) 78%
Banaan 23%
Aardappel (niet gek.) 20%
Appel 10%
Gedroogde vruchten 60%
Ontbijtkoek 70%

Glycogeenvoorraad

Ongetrainde mannen kunnen hoogstens 300 tot 400 gram glycogeen (zoín 1200 tot 1600 kcal) opslaan. Voor getrainde mannen kan dat oplopen tot het dubbele. Deze glycogeenvoorraad die in de spieren en lever is opgeslagen is voldoende 90 minuten intensief sporten. Ongetrainde hebben gewoonlijk een voorraad van 1,5 gram per honderd gram spier. Deze voorraad is door een speciaal dieet te vergroten tot 4,5 gram per spierweefsel (voor meer info: Wandeltocht voorbereiding). Bij langdurige inspanningen moet de glycogeenvoorraad tijdens het sporten worden ondersteund door koolhydraatrijk voedsel: sportdranken en energierepen.

Glycogeenvoorraad en vetopslag

Koolhydraten worden tijdens de spijsvertering omgezet tot glucose, waarna het verbrand kan worden. Glucose dat niet direct wordt verbruikt kan als glycogeen worden opgeslagen in de spieren en lever. Deze voorraad is echter begrensd (zie terug). Om de glucose niet verloren te laten gaan wordt het opgeslagen als vet.

Gebruik drie kwartier voor een intensieve inspanning geen zoetigheid

De bloedsuikerspiegel stijgt sterk na het eten van zoetigheid. Als reactie hierop gaat het lichaam insuline aanmaken, waardoor het glucose gehalte weer daalt. Het insulinegehalte in het bloed is het hoogst ongeveer drie kwartier/half uur na het gebruik van de zoetigheid. Als er nu ook intensief gesport gaat worden nemen de spieren gemakkelijk glucose op, door de aanwezigheid van veel insuline. De kans bestaat dan dat er te weinig glucose overblijft voor de hersens en zenuwen. Niet echt de bedoeling. Dit verschijnsel heeft ook een naam gekregen: hypoglykemie.

Koolhydraten na een zware wandeltocht of intensieve training

Koolhydraatrijke voeding (minstens 60%) moet je zo snel mogelijk na afloop van een intensieve inspanning gebruiken. Mocht je dat niet helemaal lukken probeer dan lichte voeding en vocht te gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van energiedrank. Wanneer je kort na een intensieve inspanning een koolhydraatrijke maaltijd gebruikt kan het herstel van de glycogeenvoorraad in de spieren al binnen acht uur plaats vinden. Als je een gewone maaltijd gebruikt duurt het herstel 36 tot 48 uur.

Overzichten
Wandeltraining

Wandelschema's

Wandelblessures

Hartslagmeter

Wandeltochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Tools

Wandelen

Tips

Boeken

Site