Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten

 
 
 
Herstelbevorderende maatregelen

 

 

 

Reizen algemeen
Door op de juiste wijze herstelbevorderende maatregelen toe te passen zal je sneller herstellen van een zware wandeltocht.
   
Vooral bij meerdaagse wandeltochten is het belangrijk dat je voldoende de tijd neemt om zo goed mogelijk te herstellen.
   
Om de afvalstoffen af te voeren wandel je een kwartiertje heel rustig uit. Door rustig te wandelen gaan ook de kleinste bloedvaatjes in de spieren gemakkelijker zuurstof en koolhydraten opnemen en afvalstoffen afvoeren.
   
De hartfrequentie tijdens het uitwandelen is maximaal 75% van de anaŽrobe drempel. Voor iemand met een drempel van 175 betekent dit een hartslag onder de 131.
   
Zie ook de pagina: Warming-up en cooling-down.
   
Voedsel en drank:
De eerste uren na de inspanning vormen de belangrijkste fase in de aanvulling van de energievoorraden (vooral koolhydraten) in het lichaam. Normaal is binnen 48 uur deze voorraad herstelt. Het kan echter sneller: probeer per half uur zo'n 40 gram gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten op te nemen. Hierbij kan je denken aan: pasta, rijst, aardappelen, fruit (bananen!), brood, suiker, zoet beleg, frisdrank en koolhydraatsupplementen. Een kleine hoeveelheid eiwit geeft een verbetering van de koolhydraat opname. Tenslotte vergeet je niet de vochtbalans te herstellen. Het lichaam kan per uur ongeveer
1 liter (isotone) drank verwerken. Hou er ook rekening mee, dat als je geen hongergevoel meer hebt je lichaam toch niet voldoende heeft gekregen. Neem daarom in de loop van de dag/avond nog wat extra.
   
Probeer ook eens een hersteldrankje bestaande uit 70% eieren en 30% melk of 50 % melk en 50% aardappelen.
   
Zie ook de pagina: Sportvoeding.
   
Over de volgende stelling zijn de meningen verdeeld. Na afloop van een zware wandeltocht kan je de spieren beter niet rekken of laten masseren, omdat deze daar alleen maar verder kapot van gaan. Het is echter ook zo dat massage de afvalstoffen afvoert.
   
Positief denken over je prestatie wil ook helpen.
   
Afhankelijk van het verloop van het herstel pas je je trainingsschema aan.
   
Voor meer info: Voeding voor, tijdens en na wandeltochten en Hersteltraining en Spierpijn.
   
  Stuur door 

 

 

 

 

Start: December 2007 Laatst gewijzigd op: